Перші зуби у малюка

Перші зуби у малюка

 

Календар прорізування зубів може допомогти вам визначити, коли у вашого малюка з'являються перші зуби. Цей момент дуже важкий і болючий для малюка, тому варто підготуватися до прорізування зубів, щоб ефективно зняти дискомфорт, який відчуває малюк.

Всупереч очікуванням деяких батьків, не всі зуби в дитини виростуть на першому році життя.

Переважна більшість молочних зубів, яких у дитини буде 20, з'явиться тільки після першого дня народження дитини. Усі прорізування зубів закінчуються у віці від двох до трьох років. Точний вік багато в чому залежить від генів.

Захистіть молочні зуби вашої дитини від карієсу! Запишіться на фторування в Родинній Стоматології сьогодні: https://familydent.ua/ftoruvannya-molochnyh-zubiv/ та забезпечте здорове майбутнє зубів.

Коли виникають молочні зуби

Молочні зуби починають формуватися задовго до того, як вони стають видимими, вже на 6-му тижні вагітності. Протягом наступних місяців, аж до пологів, вони поступово покриваються твердою емаллю, шар за шаром.

Коли на світ з'являється новонароджений, усі молочні зуби добре розвинені, хоча, звісно, ще не видно. Але це ще не кінець процесу, бо емаль продовжує рости. Тільки коли вся коронка зуба покривається шаром відповідної товщини, корінь зуба починає розвиватися. У міру зростання він повільно виштовхує коронку з ясен і прориває ясна. Іноді цей процес відбувається настільки швидко, що дитина з'являється на світ з одним зубом. Якщо він щільно прилипає до ясен, значить, він залишається на своєму місці. Однак, якщо він хитається або має гострий край, що подразнює губи або язик, його необхідно видалити (нестабільний зуб може випасти, і дитина може його проковтнути). Однак у цьому випадку дитина у віці близько 3 років має перебувати під наглядом лікаря-ортодонта.

Які симптоми прорізування зубів

Початок прорізування зубів у багатьох малюків часто починається однаково - малюк починає рясно пускати слину. Багато дітей також засовують до рота пальці, а також усе, що знаходиться в межах досяжності. У дитини сверблять ясна, і покусування чого-небудь заспокоює це почуття. Щоб оцінити, чи пов'язане це бажання вкусити з першими зубами, досить зазирнути малюкові в рот.

Як дізнатися, що в дитини прорізуються зуби

Якщо ясна червоні й опухлі, це ознака того, що скоро виростуть зуби. «Скоро» не означає, що це станеться через кілька днів. Стан може тривати кілька тижнів або навіть місяців, і, на жаль, дуже ймовірно, що малюк буде весь час плаксивим.

Зуби прорізуються за власним планом, визначеним природою. Їхню появу неможливо передбачити на сьогодні. Однак стоматологи розробили схему, за якою у більшості дітей прорізуються зуби. Не турбуйтеся, якщо зуби вашої дитини рано чи пізно з'являться в дещо іншому порядку.

Календар прорізування зубів

  • 4 - 6 місяць - нижні зуби;
  • 7 місяць - топові;
  • 8 - 12 місяць - нижня і верхня двійки;
  • 12 - 16 місяць - нижні перші моляри та верхні перші моляри;
  • 15 - 24 місяць - нижні та верхні ікла;
  • 21 - 31 місяць - нижні та верхні другі моляри.

Загальне правило - нижні зуби з'являються трохи раніше, ніж відповідні верхні зуби. Однак є немовлята, у яких першими прорізуються верхні зуби.

У більшості дітей прорізування зубів закінчується у віці до 31 місяця - тоді в них з'являється 20 молочних зубів (що на 12 менше, ніж постійних зубів). Серед них усього по два моляри з кожного боку.

Прорізування зубів передається у спадок

Прорізування зубів - це спадковий фактор: час, необхідний для прорізування зуба, закладено у ваших генах. Якщо у вас або вашого партнера з'явилися перші зуби незадовго до першого дня народження, ймовірно, у вашої дитини теж пізно почнеться прорізування зубів. І навпаки, якщо в когось із вас дуже рано з'явилися зуби, у вашого малюка вони також можуть швидко прорізатися.

Забезпечте вашій дитині здоровий та правильний розвиток зубів! Дитячий ортодонт нашої клініки: https://familydent.ua/dytyachyj-ortodont/ допоможе виправити прикус, нерівні зуби та інші ортодонтичні проблеми.

Які причини затримки прорізування зубів

Коли малюкові виповнився рік і в нього немає жодного зуба, це можна назвати відкладеним прорізуванням зубів. Потім необхідно відвідати дитячого стоматолога або ортодонта, а також отримати консультацію педіатра. Причинами відстроченого прорізування зубів можуть бути:

  • різні захворювання (зокрема глютенова хвороба);
  • гормональні порушення;
  • відсутність зубних зачатків;
  • порушення обміну кальцію і фосфату;
  • недоїдання.

У таких випадках зазвичай також необхідна підтримка логопеда, тому що відсутність зубів означає, що мовленнєвий апарат не розвивається належним чином і в дитини можуть виникнути проблеми з правильною вимовою в майбутньому.

 

23 липня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів