23 тисячі працюючих пенсіонерів на Закарпатті отримають у червні перераховані виплати

23 тисячі працюючих пенсіонерів на Закарпатті отримають у червні перераховані виплати
 У червні частина закарпатських пенсіонерів отримає збільшені виплати. Зокрема, це стосується осіб, які продовжують працювати, і яким проведено автоматичний перерахунок пенсій відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Про це на брифінгу розповіла начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек.

 

Зокрема, спікерка нагадала, що право на такий вид перерахунку мають особи:

  • які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули не менш як 24 місяці страхового стажу;
  • або які відпрацювали менше 24 місяців, але від призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло не менш ніж два роки.

Інформуючи журналістів про підсумки перерахунку, Анастасія Пентек зазначила:

– Автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня проводиться уже 4 роки. Цьогоріч, які і в попередні роки, квітневий перерахунок проведено у травні, а перераховані пенсії з доплатою за квітень та травень жителі області отримають двома відомостями (основною та додатковою) у червні. Перерахунок проведено після надходження до Реєстру застрахованих осіб відомостей про суми нарахованих та сплачених страхових внесків за I квартал 2024 року. Оскільки інформація до Реєстру надходила до 10 травня, то перерахунок проведено саме у травні.

Як було зазначено, в Закарпатті нараховується майже 60 тисяч працюючих пенсіонерів, що становить 23,6% від загальної кількості отримувачів пенсій (253,7 тис. осіб).

Квітневий перерахунок в автоматичному режимі проведено по 23 тисячах особових справ, що становить 38,3% працюючих пенсіонерів області. З них:

·       із врахуванням стажу роботи – для 18,6 тис. осіб, середній розмір підвищення становив 108,58 гривень;

·       по стажу та заробітній платі – для 4,4 тис. осіб, пенсії яких зросли в середньому на 85,10 гривень. 

На фінансування даного перерахунку додатково спрямовано майже 2,4 млн грн. Загалом на пенсійні виплати жителям Закарпаття щомісячно спрямовується понад мільярд гривень. Так, у травні пенсіонерам виплачено понад 1,2 мільярда гривень. Середній розмір пенсії станом на 1 травня становить 4651,86 грн (+466,10 грн до 01.05.2023).

Інформуючи представників ЗМІ про підсумки призначення житлових субсидій на неопалювальний період, Анастасія Пентек насамперед повідомила, що у зв’язку із зростанням тарифу на електроенергію одержувачам уже призначених субсидій виплати перерахують автоматично. Оскільки зростання тарифу відбулося з 1 червня, сума перерахованої субсидії буде відображена у виплаті за червень, які одержувачі отримають у липні.  

Наразі субсидії на «літній» сезон призначено для понад 13 тисяч домогосподарств області. Середній розмір виплати – 150 грн. У травні на виплату субсидіантам спрямовано 32,6 млн гривень. Для порівняння: на кінець опалювального періоду в області нараховувалося 29,7 тисяч домогосподарств – отримувачів субсидій, у березні середній розмір виплат становив 1606,46 грн, а на виплату субсидій спрямовано 56 млн гривень.

-  Автоматично виплати перепризначено тим субсидіантам, в них не змінились дані про майновий стан, склад домогосподарства та місце проживання, - зауважила Анастасія Пентек. - Водночас серед одержувачів є певні категорії осіб, яким субсидію на неопалювальний період буде призначено після надання заяви та декларації. Мова йде про орендарів житлових приміщень, сім’ї, у складі яких є внутрішньо переміщені особи, домогосподарства, де кількість проживаючих осіб відрізняється від кількості зареєстрованих, а також ті, хто не отримував субсидію в опалювальному сезоні або її розмір становив нулю.

Щоб субсидію призначили з 1 травня, за її призначенням потрібно звернутися впродовж двох місяців з початку неопалювального сезону – тобто до кінця червня. В іншому випадку субсидія призначається з місяця звернення.

Очільниця Фонду в області нагадала, що заяву на призначення житлової субсидії можна подати дистанційно – через вебпортал електронних послуг ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua/), мобільний застосунок «Пенсійний фонд», портал «Дія» або надіслати поштою на адресу Головного управління. З відповідними документами можна звернутися і до сервісних центрів Фонду, уповноважених посадових осіб відповідних територіальних громад або до ЦНАПів.

Принагідно Анастасія Пентек звернула увагу, що наразі Головним управління проводиться верифікація особистих даних отримувачів субсидій і пільг, які містяться в їхніх електронних справах.

-  Верифікація – це порівняння інформації, отриманої від осіб з даними усіх можливих інформаційних систем, реєстрів та баз даних. На жаль, не усі одержувачі допомог вчасно, як це передбачено законодавством, повідомляють про зміну паспортних даних, ідентифікаційного коду, зміну статусу особи, виїзду за межі країни тощо. Зазначу, що з моменту виникнення вищезазначених обставин субсидіанти та пільговики мають 30 днів, щоб поінформувати про це Фонд. У разі виявлення невідповідностей Пенсійний фонд повідомляє отримувачів виплат про необхідність їх усунення, - резюмувала начальниця Головного управління.

Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області

 

05 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів