В Ужгороді закликають долучитися до вшанування пам'яті Героїв

В Ужгороді закликають долучитися до вшанування пам'яті Героїв
29 серпня, у День пам’яті Захисників України, відбудеться акція «Стіл пам’яті». У закладах (ресторанах, кафе), які приєднаються до ініціативи, один столик залишатиметься заброньованим на весь день. Це стіл у пам’ять про загиблих Захисників та Захисниць України.

 

Акцію ініціювала Марія Грабар, яка народилася та виросла в Ужгороді (до слова, батько Марії теж служить у ЗСУ – в Закарпатському ОТЦК та СП), у пам’ять про коханого Іллю Грабара, який починав свою службу в 101-й окремій бригаді ТрО й загинув у бою за Україну, а також – про інших полеглих Героїв.

Ресторани і кафе, які долучаться до акції, забронюють 29 серпня один столик у своєму закладі. Він буде гарно сервірований – наче чекає гостя, який от-от має прийти.

Марія Грабар каже: дізналася про акцію від знайомого американського військового. Він розповів, що у США проводять День пам’яті, коли вшановують всіх полеглих за Батьківщину військових, і тоді вдома та у закладах сервірують столик для них. Порадив, що таку акцію можна зробити і в Україні, сам придумав текст для табличок, які ставлять на стіл. Марія оформила їх, зробила презентацію, змінила символи – на ті, які близькі українській культурі.

«Наприклад, соняхи – як символ Дня пам’яті Захисників, свічка – символ життя, що обірвалось. А у США червона троянда символізує пролиту кров, сіль – сльози рідних, лимон – їхню гірку долю», – каже ініціаторка акції.

Ідею Марії, якою вона поділилася у соцмережах торік, охоче підтримали. У 2023-му році до акції «Стіл пам’яті» долучилися 100 закладів.

Цьогоріч акцію організовують спільно з платформою пам’яті Меморіал. Ціль організаторів – зробити її загальнонаціональною та сталою, аби традиція тривала щороку.

Заклади, охочі долучитися до ініціативи пам’яті та вшанувати полеглих захисників, можуть зголошуватися, заповнивши коротку форму за посиланням.

Організатори нададуть рекомендації щодо сервірування, а також надішлють табличку, яку слід розмістити на столику.

Мета акції – вшанувати полеглих Героїв, яким ми завдячуємо за свої життя та, власне, саме існування України. А ще – нагадати людям, які перебувають у відносно мирних умовах, що їхній спокій – заслуга Захисників, які віддали найдорожче.

Служба зв’язків з громадськістю Закарпатського ОТЦК та СП

 

16 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів