У 2025 році учні 4 та 9 класів не писатимуть ДПА: тестування планують удосконалити

У 2025 році учні 4 та 9 класів не писатимуть ДПА: тестування планують удосконалити
У 2025 році державну підсумкову атестацію (ДПА) для учнів 4 та 9 класів проводити не будуть. Натомість наступного року вже вдруге відбудеться пілотний тест для 4 класу, а для 9 класу такий тест планують провести у 2026 році. 

 

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

В українських школах планують впровадити удосконалену державну підсумкову атестацію (ДПА).

ДПА для 4 класу

У 2024 році вже провели пілотне тестування для учнів 4 класу. Однак у Центрі оцінювання якості освіти вирішили не проводити тестування для всіх учнів у 2025 році. Про причини такого рішення не повідомили, зазначивши лише про недоречність проведення ДПА наступного року.

«Наразі очевидним є те, що у 2025 році запроваджувати таке оцінювання для всіх четвертокласників не є доречним, натомість важливо продовжити роботу з удосконалення моделі оцінювання», — повідомили в УЦОЯО.

У 2025 році в Україні планують лише провести другий етап пілотування ДПА для 4 класу. Учнів та вчителів запевняють, що дані, отримані за його підсумками, не позначаться на підсумкових (річних) оцінках школярів, натомість їх використають для удосконалення тестування. 

Окрім оцінювань з мови, літератури та математики, пізніше планують ввести тести з громадянської освіти, історії, іноземних мов, природничих галузей.

ДПА для 9 класу

В УЦОЯО кажуть, що «більшим викликом» є розробка моделі оцінювання 9-класників. Оскільки школярів навчають за різними програмами, які дещо відрізняються.

Водночас там вважають, що найбільш імовірним форматом проведення ДПА для 9 класів буде комп’ютерне тестування, результати якого будуть доступні для педагогів і учнів.

У 2026 році низці закладів освіти запропонують долучитися до пілотування ДПА для 9 класів. Участь у пілотуванні буде добровільною.

Коли й чому скасували ДПА

Державну підсумкову атестацію скасували у 2019 році через епідемію коронавірусу. Також через повномасштабну війну тестування не проводили у 20222023 та 2024 роках.

 

26 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів