На Закарпатті триває 10-та Міжнародна конференція гідроенергетиків

На Закарпатті триває 10-та Міжнародна конференція гідроенергетиків
Цьогоріч її тема «Розвиток гідроенергетики в гірських районах як основа подальшого розвитку регіонів. Досвід країн Європейського Союзу для України».

 

Представники ОПУ, військових адміністрацій Карпатського регіону, науковці, інвестори, члени міжнародних асоціацій зібралися разом, щоб знайти вирішення важливого питання – зробити громади енергетично незалежними, а відтак дати поштовх для їхнього економічного розвитку.

Т.в.о. голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький відкрив захід та привітав його учасників. Під час свого виступу він зазначив, що за водозабезпеченістю наш регіон посідає перше місце в Україні. На території краю беруть початок 9429 річок і потічків. Загальна площа водного басейну становить 15 тис. га. Попри високий потенціал регіону, де гідроелектростанції можуть виробляти близько 132 МВт енергії, реалізовані проєкти продукують лише 42,1 МВт.

«Проблема, з якою ми часто стикаємося на Закарпатті, – це навіть не пошук інвесторів, хоч і це є напрочуд важливо. Нам потрібно спілкуватися з людьми, розповідати про переваги від будівництва гідроелектростанцій», – зазначив Мирослав Білецький.

Також він додав, що в цьому контексті йдеться не лише про генерування енергії, а й про актуальний для краю протипаводковий захист, комплексне використання водних ресурсів для рекреації, розвиток рибного господарства, водозабезпечення населених пунктів та виробничих потреб промисловості і аграрного сектора та чимало іншого.

«Сьогодні, маючи багаж даних і сучасних досліджень, використовуючи новітні технології, продукування енергії із води – серед найекологічніших способів серед відновлюваних джерел енергії.

Ми повинні скористатися нашими можливостями, щоб область загалом та територіальні громади зокрема були енергонезалежними. Удари ворога по енергосистемі країни чітко показали, наскільки це важливо», – резюмував т.в.о. керівника Закарпаття.

 

 

12 вересня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів