«Були постійні масовані напливи противника». Закарпатський гвардієць розповів про оборону під Покровськом

«Були постійні масовані напливи противника». Закарпатський гвардієць розповів про оборону під Покровськом
Молодший сержант Національної гвардії України Сергій Зайченко розпочав підготовку з перших днів у війську.

 

Раніше хлопець працював на одному з гірських курортів Закарпаття, а згодом став бійцем місцевого підрозділу Нацгвардії. Тут він тренувався володінню різними видами зброї і навіть навчився керувати дронами.

«Важко було під час навчання, але, як кажуть, важко у навчанні – легше в бою. Це дійсно так. Якщо з першого дня люди будуть працювати і повністю віддавати себе навчанню, їм буде легше виконувати безпосередньо бойове завдання», – каже Сергій.

Тренування проходили постійно: тактична, вогнева і медична підготовка, заняття спортом і інженерна справа. Викладали досвідчені інструктори, які передавали військовослужбовцям безцінний досвід. Коли прийшов наказ, підрозділ Сергія вирушив на Схід країни – в Донецьку область, на один з найгарячіших напрямків фронту.

«Всі хлопці, з якими я їхав, були у дуже доброму настрої, ніхто не панікував, всі прекрасно розуміли, що ми виконуємо свій обов’язок, перш за все. Ми є військовослужбовці, і ми захищаємо нашу країну від російської навали. На Кліщіївському напрямку, здебільшого, велись розвідувальні дії противника, а на Покровському напрямку були вже масовані постійні штурми, за підтримки безпілотних літальних апаратів і бронетехніки. Це набагато важче, тому що, по-перше, противник не давав можливості зайняти вигідну позицію. По-друге, це були постійні масовані напливи противника в кількості до 25 осіб. І таке могло бути по 5-6 разів на день», – згадує гвардієць.

Найтяжчим було очікування, розповідає Сергій. Іноді наставали моменти тиші. В такі хвилини, бійці вже знали, що невдовзі почнеться наступ ворога. Але всі такі спроби росіян розбивалися о героїчний опір гвардійців. Втім закарпатці проявляли героїзм не лише під час боїв.

«Одного разу нам треба було евакуювати одного пораненого бійця. Мій побратим висунувся до нього, а коли вони вдвох повертались, то евакуйований наступив на міну. Обидва отримали поранення ніг. Тоді мені і знадобились здобуті знання з тактичної медицини. Я перебинтував одного і витягнув його до точки евакуації, потім повернувся і забрав другого», – розповідає гвардієць.

Після повернення підрозділ Сергія пройшов курс психологічної реабілітації за програмою декомпресії, і після відпустки, хлопці продовжують службу. За словами молодшого сержанта, сьогодні українці і українки довели всьому світу, що вони є справжніми захисниками Батьківщини. Війна за незалежність об’єднала багатьох людей: і тих, хто у війську, і тих волонтерів, які допомагають бійцям і підрозділам. А підкорити такий сильний і об’єднаний великою метою народ неможливо.

 

02 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів