ЯК ЗАПОБІГТИ ПТАШИНОМУ ГРИПУ?

Прислухаймося до рекомендацій служби ветмедицини області

 

В останні роки грип птиці набув у світі широкого розповсюдження та викликав чимале занепокоєння не лише серед населення, а й серед ветеринарних і медичних спеціалістів. Про це говорити змушує новий спалах небезпечного захворювання в Криму.
270 x 202


Грип птиці відноситься до ортоміксовірусних інфекцій, а родина ортоміксовірусів включає три роди: віруси грипу А і В, віруси грипу С і тогоподібні віруси. В природних умовах вірус грипу А уражає людину, свиней, коней і птахів, а вірус грипу В – тільки людину. Передаються віруси в основному аерогенним шляхом, не виключається передача і аліментарним шляхом.

Грип курей (класична чума птиці, ексудативний тиф, брауншвейзька хвороба курей) – гостре контагіозне захворювання, характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням органів дихання та травлення.

На сьогоднішній день пташиний грип зареєстрований в Автономній Республіці Крим (ПП „Лобзенко” села Рівне Красногвардійського району), вогнища захворювання виявлено також у Румунії, Німеччині, Польщі.

Загроза щодо подальшого поширення цієї хвороби існує у весняний та осінній періоди у зв’язку з міграцією перелітної птиці навесні на північ, а восени на південь і як відомо - дика водоплавна птиця є основним резервуаром різноманітних типів вірусу грипу А, який уражає людей, свиней, коней і птицю.

Віруси грипу птиці виділені від курей, індиків, качок, перепелиць, фазанів, глухарів, довгохвостих папуг, цесарок та багатьох інших видів птиці.

Як виявити цю інфекцію?

Клінічні ознаки, які вказують на захворювання птиці на грип, такі. Характерне пригнічення, втрата чутливості, синюшність видимих слизових оболонок, гребінця, сережок. Набряк підшкірної клітковини в ділянці голови, шиї, - специфічна, але не постійна ознака, яка дозволяє диференціювати грип птиці від хвороби Ньюкасла. Ознаки ураження органів дихання або травлення проявляються залежно від того, яким штамом заражена птиця. Взагалі віруси грипу птиці викликають симптоми, які надзвичайно різноманітні і залежать від виду, віку і статі тварини, супутніх інфекцій, патогенності вірусу, стрес-фактору та інших обставин.

Серед курей грип протікає у вигляді не тільки класичної чуми, але й респіраторного захворювання, при якому гине від 1 до 80% хворих, залежно від вірулентності вірусу, умов утримання. У хворої птиці спостерігають сонливість, чхання, хрипи, задуху, виділення із носа, сльозотечу, скуйовдженість пір’я, відставання у рості та розвитку. В окремих птахів відмічають і тремор, що вказує на ураження нервової системи. Зниження яйценосності у дорослої птиці – характерна ознака, яка спостерігається і при відсутності ознак ураження органів дихання. При цьому погіршується якість шкаралупи, знижується заплідненість та виводимість.

Дика водоплавна птиця – основний резервуар вірусу грипу, в цих популяціях зараження часто відбувається там, де водоплавна птиця, свині і люди живуть поруч і за рахунок генної реабсортації можуть утворюватися нові, більш патогенні штами вірусу грипу.

Джерело інфекції – хвора птиця. Інфекція передається повітряно–крапельним шляхом. Хвора птиця виділяє вірус у зовнішнє середовище також і з фекаліями, що надає можливість поширюватися грипу через інфіковані корми та воду.

Птахогосподарства перейшли на закритий режим роботи

На даний час для запобігання занесення на територію області збудника високопатогенного грипу птиці усі птахогосподарства переведені на закритий режим роботи.

Спеціалістами ветеринарної медицини проводиться клінічний нагляд за птахопоголів’ям у всіх категоріях господарств. Здійснюються лабораторні дослідження перелітної, дикої синантропної та свійської птиці. За результатами досліджень на території області на сьогоднішній день антитіл до вірусу пташиного грипу не виявлено. Проводиться контроль і в місцях продажу живих птахів та продукції птахівництва.

Із метою профілактики грипу птиці необхідно дотримуватися наступних вимог:

— звести до мінімуму контакт диких птахів та свиней із домашньою птицею;

— обмежити доступ диких птахів до місць зберігання кормів та вододжерел;

— проводити періодичне очищення та дезінфекцію пташників та вигулів;

— створити відповідні умови утримання та годівлі птиці з метою підвищення природної резистентності;

— в усіх випадках зниження продуктивності, зміні поведінки, виявленні ознак захворювання птиці звертатися до державних установ ветеринарної медицини.

Юрій САДВАРІ,
начальник управління ветеринарної
медицини у Закарпатській області.

Новини Закарпаття

 

22 січня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів