На "Червоному вині" визначили переможців
12-14 січня в Мукачеві проходив обласний фестиваль-конкурс "Червене вино". Цьогоріч свою продукцію на центральній площі міста представило понад 100 виноробів з багатьох куточків Закарпаття. Окрім того, на численних гостей фесту очікувала й цікава культурна програма – в рамках "Червеного вина" відбувся обласний конкурс-огляд вертепів.
Три дні центральна площа міста над Латорицею перетворилася на велетенський дегустаційний зал. Тут виставляли свої найкращі винні вироби закарпатські винороби – і колективні господарства, і приватники. Цього року, незважаючи на кризу, на свято закарпатського вина до Мукачева з’їхалося близько 100 виноробів з усього краю. Найбільше представлена Ужгородщина, Берегівщина, Мукачівщина та Виноградівщина. На смак поціновувачів були виставлені не лише традиційні вина, а й купажні. Щодо цін, то вартість вин коливалась від 20 до 120 гривень. Справжньою родзинкою фестивалю став смажений бик вагою понад 300 кілограм. Його готували майстри-кухарі з Угорщини. 100 грамів порції смаженини коштувало 15 гривень, а виручені кошти підуть на поповнення книжкового фонду міських бібліотек.
Туристів на мукачівському винному фестивалі було багато. Вони з’їхалися не лише з сусідніх областей, а й з багатьох країн Європи. Як відзначили організатори заходу, вже є і постійні відвідувачі, які намагаються не пропускати жодного винного свята.
Зазвичай якість вина визначається досвідченими дегустаторами, які і дають відповідну оцінку тому чи іншому виробу. При підбитті підсумків враховується не лише якість вина, а й дизайн оформлення місця торгівлі та культура обслуговування. Оргкомітет фестивалю нагороджує переможців незвичними призами: поросятами, ягнятами, мішками з пшеницею, бочками для вина.
Цьогоріч у церемонії нагородження учасників фестивалю взяв участь голова облдержадміністрації Олег Гаваші. Він передусім відзначив високий рівень організації "Червеного вина".
– Серед 150-ти фестивалів, які проводяться протягом року на Закарпатті, "Червене вино" чи не наймасовіший. Він став своєрідною родзинкою нашого краю, його візитівкою, – наголосив Олег Гаваші. – Зростає і культура його проведення. Нині фестиваль став унікальною можливістю для приватного закарпатського винороба представити сонячний напій для численних туристів.
Також керівник краю нагородив кращих виноробів дипломами та цінними подарунками. У номінації "Кращий дизайн та естетичне оформлення торгівлі" були нагороджені винороби Олександр Ковач з Ужгородщини та Володимир Райчинець з Мукачівщини. Перше місце і порося в подарунок у найпрестижнішій номінації "За високоякісно виготовлене вино" отримав Карл Шош, винороб з Берегівського району.
Управління інформації та зв’язків
із громадськістю облдержадміністрації
До цієї новини немає коментарів