Закарпатські ревізори повернули в бюджет півмільйона гривень

контрольно-ревізійним відділом у місті Мукачеві та Мукачівському районі в січні 2011 року завершено проведення планових контрольних заходів в установах культури в м. Ужгороді та м. Мукачево. За їхніми результатами виявлено порушень фінансово-бюджетної дисципліни на заг

 

Зміцнення контролю за використанням коштів державного бюджету, за оптимізацією всіх бюджетних процесів спостерігається останнім часом на всіх рівнях. З одного боку таку активну роботу проводить діючий уряд за чіткими вказівками Президента України Віктора Януковича, з іншого боку працює Головне контрольно-ревізійне управління України та відповідні структурні підрозділи в регіонах. Такий державницький підхід уже дає результати - суми фінансових порушень, які виявляють ревізори, зменшуються, фінансова дисципліна поліпшується. Як приклад - результати конкретних ревізій.

Так, контрольно-ревізійним відділом у місті Мукачеві та Мукачівському районі в січні 2011 року завершено проведення планових контрольних заходів в установах культури в м. Ужгороді та м. Мукачево. За їхніми результатами виявлено порушень фінансово-бюджетної дисципліни на загальну суму 488,16 тис. грн. З них недоотримання фінансових ресурсів по об’єктах контролю встановлені на суму 42,45 тис. грн.; проведення витрат з порушенням законодавства виявлено на загальну суму 65,26 тис. грн. Решта порушень - на 380,45 тис. грн. - інші порушення фінансової дисципліни, що не призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, і насамперед пов’язані з недоотриманням порядку ведення бухгалтерського обліку.

Завдяки вжитим в період ревізії заходам вдалося забезпечити усунення фінансових порушень на загальну суму тис.480,83 грн. або 98 відсотків від виявлених, в тому числі, додатково надійшло власних надходжень на суму 12,64 тис. грн. Інші порушення усунуті на всі 100 відсотків.

Логічним наслідком вказаної роботи стало оперативне і повне інформування органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для вжиття певних заходів впливу до порушників фінансово-бюджетної дисципліни та вирішення проблем, що спричинили використання фінансових та матеріальних ресурсів з порушенням чинного законодавства, реалізація пропозицій щодо посилення відповідальності посадових осіб, через прийняття управлінських рішень. За нашою ініціативою Мукачівським міськвиконкомом підготовлено управлінське рішення з конкретними кроками задля вирішення проблемних питань та зобов’язанням вжити заходів для відшкодування та усунення виявлених порушень, а також попередження виникнення подібних порушень у майбутньому.

Насамперед хочу звернути увагу що види порушень, які виявлені ревізіями як в Управлінні у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради, так і у відділі культури виконавчого комітету Мукачівської міської ради, майже одинакові, а саме :

- недоотримання фізичними особами належних їм виплат (індексації, коригування заробітної плати тощо) внаслідок проведення таких в занижених розмірах;
- проведення зайвих виплат бюджетних коштів внаслідок завищення вартості чи обсягів виконаних ремонтно-будівельних робіт;
- проведення зайвих виплат премій, матеріальної допомоги та інших виплат фізичним особам по оплаті праці внаслідок недотримання вимог законодавства;
- оплата основних та додаткових відпусток всупереч законодавству; - невідображення в обліку та неотримання дебіторської заборгованості за послуги, які надаються на платній основі;
- безпідставне покриття за рахунок бюджетних коштів витрат сторонніх юридичних та фізичних осіб, зокрема орендарів, всупереч законодавству при відсутності дебіторської заборгованості в обліку.
Операції, проведені з порушенням законодавства, що не призвели до втрат та інші порушення фінансової дисципліни виявлені в обох підконтрольному об’єктах. До таких належать: заниження або завищення в обліку вартості активів, завищення боргових зобов’язань, лишки при інвентаризаціях.

Отже загалом види порушень мають різну сутність і можуть розглядатися у межах наданих повноважень працівниками органів Державної контрольно-ревізійної служби як незаконне використання фінансових та матеріальних ресурсів або як втрати, що виникли внаслідок недоотримання доходів чи інші порушення фінансової дисципліни залежно від підходу, визначеного законодавством Країни.

Однак хочу зауважити, що будь-які фінансові порушення невигідні, так як за результатами їх виявлення особи, які допустили порушення, притягуються до дисциплінарної чи адміністративної відповідальності. Так, за фактами порушень, виявлених контрольними заходами в обох установах культури, працівниками контрольно-ревізійного відділу в місті Мукачево та Мукачівського району складено 7 протоколів про адмінправопорушення (ст. 164- 2, ст. 164-12 КУпАП), на підставі яких притягнуто до адмінвідповідальності у вигляді штрафу на суму 1088,00 грн. Ініційовано застосування фінансових санкцій до об’єктів контролю в частині призупинення асигнувань та зупинення видаткових операцій на рахунках терміном до 30 днів, аж до повного усунення виявлених фінансових порушень та порушень у веденні бухгалтерського обліку.

Олена Плоскіна,
начальник контрольно-ревізійного відділу
у місті Мукачеві та Мукачівському районі

 

17 березня 2011р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів