Студентам до 800 гривень, бібліотекарям — до 3 тисяч, долар — по 8 гривень

П’ять разів підвищуватимуть мінімалку та прожитковий мінімум, а за ними – соцстандарти та виплати. Мінімум на 25% зростуть зарплати бюджетників. Допомога при народженні дитини збільшиться в середньому на 2 тисячі, або на 10,5%. Валютний курс лишиться на рівні 8 гривень за долар США. Такі пропозиції закладені в проекті Держбюджету на 2012 рік. Цього тижня закарпатські спеціалісти-фінансисти представили проект Державного бюджету України на 2012 рік та розказали, що з нього перепаде Закарпатській області.

 

Отже, впродовж усього вересня у Верховній Раді депутати розглядали Закон України "Про Державний бюджет України на 2012 рік". Цей закон вартий уваги вже бодай тому, що розказує нам із вами, як будемо жити протягом усього наступного року. Основні показники проекту: зростання реального ВВП заплановане на 5 %, скорочення дефіциту до 2,5% ВВП, курс гривні на рівні 8 грн./$1, індекс інфляції прогнозується на рівні 7,9%, а індекс цін виробників – на два з половиною відсотка більший. У той же час зростання середньорічного прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімалки заплановане на 14 відсотків. Підняття мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму планується п’ять разів упродовж року – з 1073 грн. станом на перше січня до 1134 грн. на грудень наступного року.

Так само за проектом відбудеться зростання середньорічного посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС на 25,5% (зараз це 637 гривень, у проекті – 799,8 грн.). Протягом року прогнозується підвищення тарифного розряду шість разів.

Ще з хорошого кілька цифр. Отже, підвищення державної соціальної допомоги малозабезпеченим родинам на кожну дитину віком до 3 років передбачене з 60 грн. нині до 120, віком від 3 до 13 років – з 100 у 2011 році до 230 гривень (не плутати з допомогою по догляду за дитиною до 3-річного віку! – Авт.).

Ще наступного року зростуть стипендії. За проектом, вони збільшуватимуться на суму індексації. Тому в грудні 2012-го студенти ПТУ отримуватимуть 297 гривень на місяць (нині – 276), студенти ВНЗ І-ІІ рівня акредитації – 594 гривні, студенти вузів ІІІ-IV рівня матимуть на руки 787 гривень. До речі, розмір стипендій для учнів ПТУ та ВНЗ І-IV рівнів акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному утриманні, на кінець 2012 року з урахуванням індексації складе відповідно 921 та 1904 гривні.

Що отримає Закарпаття?

За проектом Держбюджету, Закарпатська область на 2012-й матиме бюджет 5,3 млрд. грн. Такі показники розраховані Міністерством фінансів України. Трансферти з державної скарбниці сягнуть майже 4 мільярдів. У той же час бюджет наступного року порівняно з очікуваним виконанням за цей рік зросте на 14,2 %.

Щодо субвенцій. Традиційно Закарпаття (як й інші регіони) отримує субвенцію на соціально-економічний розвиток. Як розповів начальник Головного управління фінансів Закарпатської ОДА Петро ЛАЗАР, просили на це 162 мільйони, поки що в проекті бюджету передбачено втричі менше. Це гроші, які мають піти на добудову хірургічного комплексу ОКЛ, відділення фтизіатрії в Нижній Апші тощо. У принципі, дали доволі мало, але це й так більше на третину, ніж цьогоріч.

Дасть державна казна субвенцію області й на медицину. 42,9 мільйона гривень передбачено на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для реалізації заходів державних цільових програм і комплексних заходів програмного характеру; 8,8 мільйона – на придбання медикаментів для забезпечення швидкої медичної допомоги (вперше!); ще 5 мільйонів держава дасть нашій області на придбання мамографічного, рентген- та УЗД-апаратів вітчизняного виробництва.

Горезвісні дороги: на автошляхи комунальної власності в 2012 році для Закарпаття дадуть 62 мільйони, що на третину більше, ніж цьогоріч.

Збільшать фінансування АПК: проектом Держбюджету намічені підтримка галузі тваринництва (технічне й технологічне оснащення агрокомплексу), рослинництва (підтримка овочесховищ) тощо. Загалом у сільському господарстві краю темпи зростання спрогнозовані на 5,4%, на 15% передбачається збільшення виробництва зернових культур, на 6% – худоби і птиці в живій вазі, майже на два відсотки – виробництва молока.

Щось нарешті перепаде і на житлово-комунальне господарство: на реформування цієї "головної болі" держави передбачено більше 2 млрд. Певна річ, дуже мало, особливо якщо поділити на всі регіони, але вже бодай щось. До речі, цього року Закарпаттю вперше виділили 5 мільйонів на виконання програми "Питна вода України". Наскільки останнє актуально для Закарпаття – зайво й казати, наведу лише два факти: всього 12 відсотків закарпатців п’ють централізовану, а отже, очищену воду; через відкриті колодязі кілька років тому в Перечині спалахнула епідемія черевного тифу азійського походження…

Бракує на Тису та Тереблю

І з проблемного. Мало дали на виконання заходів програми протипаводкового захисту населення "Тиса": в проекті передбачено 100 мільйонів гривень, а потрібно 280! Просило Закарпаття 36 мільйонів на будівництво обласного перинатального центру (нагадаємо, ми нині єдині в Україні, де такого центру немає). Не передбачили. "Є варіант, – уточнює П. Лазар. – Проектом передбачена значна сума за відповідною програмою на всю Україну. Може, щось і нам виділять.Наразі мова про те, що треба розробити проектно-кошторисну документацію на будівництво такого центру. Будемо на це шукати кошти в обласному бюджеті".

Крім того, не врахована в проекті Держбюджету пропозиція Закарпаття про виділення 150 мільйонів для будівництва підземних відділень алергологічних лікарень на Тячівщині.

Не зрушило з місця й таке важливе для Закарпаття питання, як відновлення пільг для інвесторів у рамках законів про спеціальну економічну зону та території пріоритетного розвитку. Спеціалісти говорять: шкода. "Власне кажучи, є дві точки зору на це питання, – прокоментував заступник голови ОДА Володимир ГОБЛИК. – Світова організація торгівлі вважає, що пільги відновлювати не треба. У той же час бачимо, що на тих потужностях, які тоді були побудовані, ми досі й живемо: до нас прийшов "Єврокар", на Закарпатті розташована найбільша польська інвестиція в Україні – завод "Гроклін-Карпати", "Ядзакі", "Джейбіл"; за законодавством про територію пріоритетного розвитку до нас 59 проектів "зайшло". Тому я особисто підтримую відновлення дії згаданих законів. На жаль, наразі однозначності в цьому питанні немає".

Поки що все це – лише окремі, основні показники. Та вже всі фінансисти-економісти-соціологи-політологи кажуть, що рік нас чекає важкий, з реформами, виборами, віддаванням боргів за зовнішніми позиками, з проведенням Євро-2012. А поки що Державний бюджет ще можна обговорювати на Інтернет-форумі Міністерства фінансів, де запроваджено рубрику "Обговорюємо проект Державного бюджету на 2012 рік" та створено телефонну "гарячу лінію": 0-800-507-309. Закарпатські фінансисти закликають це робити – може, так достукаємося?..

Наталія Петерварі, "Закарпатська правда"

 

17 жовтня 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів