Стали відомі імена студентів, що давали хабарі у Закарпатському лісотехнічному коледжі

За інформацією Голосу Карпат, у рамках проведених заходів правоохоронці отримали доступ до “чорної бухгалтерії”, яку, нібито, вів звинувачений у хабарництві завідуючий заочним відділенням Закарпатського лісотехнічного коледжу у Хусті.

 

Як стверджують у прокуратурі, педагог вимагав та отримував від "заочників" гроші за складання заліків, іспитів та пропуски занять. По суті, корупційна система була настільки чітка, що кожне дрібне упущення студента мало свій грошовий еквівалент.

У день затримання, 23 грудня 2013 року співробітники УДСБЕЗ УМВС спільно з СДСБЕЗ Хустського МВ УМВС вилучили 6830 гривень хабаря, отримані сивочолим педагогом від студентів всього за півдня – з ранку до полудня. Завідуючому заочного відділення офіційно пред’явили звинувачення у підозрі на вчинення корупційних діянь. Відтак був накладений арешт на майно звинуваченого. Ще пізніше Хустський районний суд відпустив підозрюваного під заставу у 100 тисяч гривень.

— У рамках проведених оперативно-розшукових заходів отримано достатньо доказів щодо корупційної схеми, яка діяла на заочному відділенні цього навчального закладу, — наголосив Хустський міжрайонний прокурор Іван Кайло. — Це велика проблема для суспільства, для держави, коли майбутні кадри прогулюють заняття, платять за оцінки, а не отримують знання. Якщо у нас виникнуть проблеми зі здоров’ям, то чи захочемо потрапити до лікаря-”спеціаліста”, який купив свій диплом? Тому боротися з корупцією у навчальних закладах потрібно всіма силами. Цим ми сприятимемо кращій якості освіти для наших дітей.

Правоохоронці запевняють, що мають достатньо доказів щодо того, хто був задіяний у корупційній схемі, з ким і скільки "ділився".

Натомість директор Закарпатського лісотехнічного коледжу Роман Ковалишин у коментарі висловив здивування щодо корупційних неприємностей навколо керівника заочного відділення вишу, охарактеризувавши завідувача як висококласного фахівця, толерантну людину та досвідченого педагога.

Тим часом, проводяться заходи по встановленню студентів, які давали хабарі і не заявили про це в міліцію. Як відомо, давання хабара є таким же злочином, як і його отримання. Інформація про імена студентів знайдена у записках, залікових книжках та інших речових доказах.

Згідно з дослідженнями, сфера вищої освіти є однією з найбільш корумпованих. Завдяки введенню ЗНО, уже вдалося значно зменшити корупційну складову при вступі у виші. Однак, як мінімізувати хабарництво під час навчального процесу — питання залишається відкритим.

Очевидно, оптимальним рішенням буде реальне застосування кримінальної відповідальності не лише за отримання, але і за давання хабара. Вплинувши, таким чином, на студентів та їхніх батьків, правоохоронці можуть очікувати на покращення "корупційної статистики" в освітянській сфері. У свою чергу, це змусить студентів не шукати обхідних шляхів, а відвідувати заняття та чесно складати іспити, набувати знання, а не формальну "корочку".

[a href="http://goloskarpat.info/zakarpattya/35499-stali-vidomi-imena-studentiv-scho-davali-habari-u-zakarpatskomu-lisotehnichnomu-koledzhi.html"]goloskarpat.info[/a]

 

19 січня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів