Викрито тіньову схему, яка дозволяла страховим компаніям відхилятися від податків на 3 млрд. грн.

Міндоходів наполягатиме на внесенні в податкові декларації про доходи страхових компаній даних про застрахованих клієнтів. Найбільш поширеним порушенням стала "псевдоперестраховка". Відтак, за підсумками планових перевірок страхових компаній, об’єми схем мінімізації податкових зобов’язань за допомогою використання інструментів псевдо страхування в 2013 році склав близько 3 млрд. грн.

 

У зв’язку з цим, Міндоходів наполягатиме на внесенні в податкові декларації про доходи страхових компаній даних про застрахованих клієнтів. У той же час у міністерстві відмітили, що за дорученням міністра персоніфіковану інформацію по кожному клієнтові не буде потрібно і Міндоходів не має намір збирати персональні дані клієнтів страхових компаній.
"Податкове законодавство дуже лояльно до учасників страхового ринку, і це створює багато можливостей для недобросовісних підприємців використати страхові компанії для ухилення від сплати податків", - коментує Клименко. – "Статистика за підсумками 2013 року свідчить про те, що 99% податків сплатили менше половина працюючих на українському ринку компаній. Тому у міністерстві виникає логічне питання з приводу діяльності іншої половини страхувальників".
Так, у ході проведених перевірок з’ясувалося, що найбільш поширеним порушенням стала "псевдоперестраховка". Суть такої схеми у тому, що платежі з перестраховки спрямовуються до "податкової ями" - компанії, яка за допомогою фіктивного банкрутства ліквідовується і декларує недостовірні дані.
За інформацією міністерства, минулого року більше 1000 підприємств реального сектора скористалися такими компаніями. Їм довелося донарахувати додаткові зобов’язання по податку на прибуток в об’ємі 163 млн.грн.
"Аналіз загальних даних страхових компаній в сукупності з іншими методами дистанційного моніторингу дозволять Міністерству встановити ефективніший контроль за цим ринком і одночасно зменшити кількість перевірок тих компаній, які вважаються добросовісними платниками податків", - відмітив Клименко.
При цьому він ще раз підкреслив, що міністерство не збиратиме особисту інформацію клієнтів страхових компаній - адреси, телефони, майнові дані. В той же час, відомство пропонує вносити у декларації про прибуток загальні дані про застрахованих осіб - кількість клієнтів, нарахована і сплачена сума внесків і виплачені платежі.
Об’єм чистих страхових премій за 9 місяців 2013 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року виросли на 8,7 до 16,2 млрд. грн., що свідчить про збільшення об’ємів прямого страхування в країні. Загальний об’єм чистих страхових виплат скоротився на 5,3 до 3,6 млрд. грн. Скорочення чистих страхових виплат відбулося за рахунок добровільних майнових видів страхування на 42-70%, при цьому виплати з соціально значущих видах страхування зросли з автострахування - на 1% медичному страхуванню - на 12,2%, страхуванню життя – на 60,1 %.

[a href="http://uzhgorod.net.ua"]economics.unian.net[/a]

 

25 січня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів