Історія культових споруд в Ужгороді: від бароко до сучасного класицизму

Чергова традиційна відкрита екскурсія в місті Ужгород взяла новий курс. Зокрема у неділю, про культові архітектурні споруди міста екскурсантам розповів не фаховий екскурсовод, а ужгородець, студент юридичного факультету УжНУ Яким Якимович. Кореспондент Ужгород.net теж поринув в історію культових споруд нашого мальовничого Ужгорода.

 

[b]Синагога[/b]
Наша екскурсія розпочалася із Закарпатської обласної філармонії, яка з 1957 року знаходиться у приміщенні колишньої синагоги, що була побудована в 1904 році архітекторами Дюлом Паппа та Ференцом Саболча. Архітектурна споруда побудована у трьох стилях: неомавританський, візантійський, арабо-мароканський. Щодо першого стилю, то він проявляється в лінійній побудові цегли (спочатку світла жовта, а потім темна червона) і використання різних скульптурних фігурок, архітектурних деталей; другий проявляється в чотирикутному куполі і розкішному червоному забарвленні; третій стиль проявляється у внутрішньому інтер’єрі храму, який складається з двох поверхів.
Звичайно, синагога такого зовнішнього вигляду, як зараз мала не завжди. У 1947 році радянська влада її передала Міністерству культури УРСР і споруду перебудували, видалили іудейську символіку, зокрема зірку Давида, яка знаходилась по центру Синагоги, також закрили бляхою скульптурні фігурки, які знаходились на вершечку будівлі.
[foto]2014/02/03/111.jpg[/foto]
[foto]2014/02/03/1.jpg[/foto]

[b]Кафедральний собор[/b]
Наступним об’єктом, котрий відкриває нам свій розкішний зовнішній вигляд є ужгородський греко-католицький собор, побудований у гаммі чотирьох кольорів: білий, зелений, жовтий та червоний. 1640 року вперше почали забудовувати цю будівлю в місті. Але 1644 році через війну між Австрією і Трансільванією будівництво було припинене. У 1646 році зведення двоповерхового собору все ж таки завершилось.
Особливою ця будівля є тим, що тут застосовані три стилі: класицизм, бароко, рококо. Першому стилі притаманні грецькі елементи – чотири колони на фасаді прикрашені зверху листям аканта, що надає їм певної розкоші. Також до храму приєднані дві вежі на яких розташовані годинники. Другий стиль трохи поєднується з першим, що дуже помітно на вікнах собору. Круглі та напівкруглі форми притаманні для стилю бароко, але водночас вікна добудовані зовнішньою рамою, що свідчить про стиль необароко. Стиль рококо відображений у внутрішньому інтер’єрному оформленні собору. Також будівля складається із трьох над (входів): з лівого боку, середній та з правого боку.
[foto]2014/02/03/2.jpg[/foto]
[foto]2014/02/03/DSCN50481.jpg[/foto]
[foto]2014/02/03/12.jpg[/foto]
[foto]2014/02/03/8.jpg [/foto]

[b]Костел святого Юрія[/b]
Наша екскурсія продовжується біля одного із найстаріших католицьких храмів Ужгорода - костел святого Юрія по вулиці Августина Волошина, який є культовою спорудою місцевих католиків. У 1611 році Юрій Другет (тоді був володар міста) виділив ділянку землі на тодішній вулиці Соляній під будівництво цього храму. Але фінальна стадія будівництва двоповерхового храму у стилі пізнього бароко і сучасний його вигляд припадає на 1762-1766 роки. У ХІХ столітті костел частково перебудували і збільшили, зокрема у 1820 році на вежі костелу розмістили годинник, який при пожежі згорів, але був відновлений у 1857 році. Після чергової поломки, у 1904 році годинник замінили на інший, що і зберігається до тепер тільки вже у неробочому стані. У костелі, як і в кафедральному соборі є три нади (зліва, з права та посередині).
У 2001 році на подвір’ї храму відновили скульптуру Пречистої Діви Марії.
[foto]2014/02/03/3.jpg[/foto]
[foto]2014/02/03/9.jpg[/foto]
[foto]2014/02/03/6.jpg[/foto]
[foto]2014/02/03/7.jpg[/foto]

[b]Зовнішня потворність і внутрішня краса - Горянська ротонда[/b]
Якщо ж наша екскурсія стосується культових споруд Ужгорода, то водночас не можна оминути й Горянську ротонду святої Анни. Вкрай того, що під час екскурсії відвідати її було б досить складно, то екскурсовод Яким за допомогою технічних засобів розповів нам про неї просто стоячи на вулиці Августина Волошина.
Щодо будівництва ротонди, то дослідники трохи розходяться, датуючи її появу Х чи ХІІ століттям. Сьогодні Горянська церква - це шестикутний собор із напівциліндричною добудовою романського стилю. Ідея створення цієї церкви полягала в захисті тіла й душі. Для захисту тіла повинні були бути низькі та товсті стіни, якими вони і є. Зовнішній вигляд ротонди не найкрасивіший, але внутрішня її краса вражає розписами стін, розмальованими у ХІІІ столітті художниками в стилі італійської ранньоренесансної школи Джотто. Хоча деякі дослідники кажуть, що розписи малювали не італійські митці, а прості галичанські художники.
[foto]2014/02/03/4.jpg[/foto]
[foto]2014/02/03/10.jpg[/foto]

[b]Храм Христа Спасителя[/b]
Наша екскурсія завершується біля Свято-Хрестовоздвиженського православного кафедрального собору, що знаходиться біля універмагу "Україна". Розпочалось будівництво храму у 1990-х роках, а завершилось — у 2000 році. Настоятелем храму є Дмитро Сидор- священик Української православної церкви Московського патріархату. Вартість собору 5 мільйонів доларів. Побудований за зразком Храма Христа Спасителя в Москві. Висота храму 60 метрів, складається з двох поверхів: перший має 6 метрів, а другий близько 36 метрів. Внутрішня побудова собору – стиль бароко, візантійський стиль проявляється у восьмикутних куполах храму, які мають самі по собі круглий вигляд. Місткість собору п’ять тисяч чоловік.
Отож, прогулюючись центром міста і відвідуючи культові храми можна отримати масу задоволення та багато корисної інформації. Мешканці Ужгорода повинні пишатись тим, що наше місто має стільки культових пам’яток, які ще не одне століття прикрашатимуть наш обласний центр.
[foto]2014/02/03/5.jpg [/foto]

Ярміла Гармасій для [a href="http://uzhgorod.net.ua"]uzhgorod.net.ua[/a]

 

03 лютого 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів