У Велятино з’їхалися любителі вишиванок

Фестиваль, заснований минулого року, сьогодні набирає оборотів. Всі школярі та вчителі закарпатського села Велятино були вбрані у народне вбрання.

 

Сорочка-вишиванка – це душа української культури, свідчення нашої етнічної спадщини, яке сягає прадавніх часів. Вона зберегла і несе в собі багатовікову культуру. Вишивка – це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних устремлінь, інтелекту українського народу.

28 травня під девізом «діти України за мир» пройшов фестиваль Вишиванки у с. Велятино, який вже став традицією, адже проводиться вдруге. Чимало мешканців села, вбраних у вишивані сорочки, серед яких були учні школи та їх батьки, вчителі та гості села зібрало разом таке гарне свято.

 

Завітали на фестиваль й голова Хустської райдержадміністрації Іван Рогач, голова районної ради Василь Губаль, завідувач районним методичним кабінетом управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Юлія Прокопів та гості з Румунії: директор повітового центру розвитку й популяризації традицій Фелічіан Поп та генеральний секретар Союзу українців у Румунії Любов Горват.

Розпочалося свято з демонстрації на шкільному подвір’ї виставки вишиванок, які збереглися з давніх-давен. Цікавим було те, що вчитель школи приготувала красиві торти у вигляді української вишиванки.

Ініціатором вже традиційного фестивалю є директор Велятинської ЗОШ І-ІІІ ст. Жанна Микитюк.

«Ідея створити такий фестиваль виникла минулого року. Метою його є зберегти елемент велятинської вишивки. У порівнянні з минулим роком, коли було продемонстровано 170 вишиванок, сьогодні фестиваль став масштабнішим, адже майже всі учні школи, кількість яких нараховує 412 учні, разом з вчителями були одягнені в українські вишиванки», - розповіла Жанна Миколаївна.

Привітав жителів с. Велятино й голова Хустської районної державної адміністрації Іван Рогач: «Якщо поглянути в історію, то вишиванка завжди була атрибутом наших дідів та прадідів. Але нажаль, наше сьогодення відтісняє ті цінності, які несе для нас це вбрання. Тому, ця традиція – це хороший початок, який повинні наслідувати всі українці. Бажаю вам, щоб це свято й надалі залишалося традиційним і з кожним роком ставало масштабнішим та досягнуло статусу районного».

Всі присутні не тільки демонстрували українське вбрання, а й утворивши символічний живий ланцюг вишиванок, розгорнувши державний прапор, урочисто заспівали гімн України. Після чого продовжувалися пісні, танці та інші цікаві розваги.

 

Хустська РДА

 

02 червня 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів