Двоє ужгородців позбулися своїх мобілок через власну необережність

Перше повідомлення до Ужгородського міськвідділу міліції про крадіжку мобільного телефону від 13-річного школяра надійшло від його 34-річного батька. З’ясувалося, що хлопчина залишив свій телефон «Prestigio» на лавочці в спортзалі на уроці фізкультури й забув забрати.

 

Працівники карного розшуку Ужгородського міськвідділу міліції вжили заходи і швидко вийшли на слід 17-річного учня цієї ж школи, який, побачивши на лавочці «нічийний» мобільник, взяв його собі. 

Ще одне звернення до міліціонерів обласного центру надійшло від 25-річної продавчині магазину меблів в Ужгороді. Потерпіла повідомила, що з приміщення магазину за місцем роботи невідома особа викрала її мобільний телефон «Lenovo», вартість якого становить 2000 гривень.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група міськвідділу міліції. З’ясувалося, що потерпіла залишила свій телефон без нагляду на столі в приміщенні магазину. Варто відзначити, що і в цьому випадку міліціонери спрацювали оперативно й встановили особу зловмисника, причетного до скоєння даного правопорушення. Ним виявився 23-річний ужгородець, який зайшов до магазину і побачив, що на столі лежить мобільний телефон без нагляду, сховав його в кишені штанів та спокійно покинув заклад.

За даними фактами слідчим відділом ужгородської міліції були відкриті кримінальні провадження за ч.1 ст.185 Кримінального кодексу України (крадіжка), санкція якої передбачає покарання у вигляді виплати штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виконання виправних робіт на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Шановні ужгородці! Міліціонери закликають вас бути обачними та пильними, не залишати без нагляду свої речі. Адже випадково забуті речі в магазинах, громадських місцях, установах, місцях відпочинку стають легкою здобиччю злочинців, які ласі до чужого майна. Якщо ж не вдалося уникнути біди, не гайте часу, дзвоніть на 102 або зверніться до міськвідділу міліції. Ваше повідомлення допоможе оперативно знайти зловмисника.

Поряд з тим, звертаємо увагу громадян, що за завідомо неправдиве повідомлення про злочин передбачена кримінальна відповідальність. Нерідко буває, що заявники повідомляють про скоєння неіснуючого злочину, намагаються ввести в оману правоохоронців, аби за їх допомогою відшукати свої загублені чи десь забуті речі. Міліціонери, отримавши повідомлення про злочин, відразу починають роботу по встановленню всіх обставин події. В ході проведення цієї роботи з’ясовується, що злочину, як такого, не було. І тоді заявники з статусу потерпілих переходять в статус підозрюваних і несуть відповідальність за статтею 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину). Аби самим не опинитися на лаві підсудних, не намагайтеся ввести в оману правоохоронців. Памятайте, що правда все одно розкриється, а винні будуть притягнуті до відповідальності.

Так, відповідно до частини 1 статті 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про злочин) передбачено покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років. Частиною 2 цієї ж статті (завідомо неправдиве повідомлення про злочин, поєднане з обвинуваченням особи в тяжкому чи особливо тяжкому злочині або зі штучним створенням доказів обвинувачення, а також вчинене з корисливих мотивів) передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

 

Діана ДОРОГІЙ,

Ужгородський МВ УМВС

 

08 серпня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів