Що потрібно зробити закарпатцям, аби їхні комунальні платіжки відчутно зменшилися?

Через підвищення  тарифів – закарпатцям доводиться більше платити за комунальні послуги. Цього літа ціни на водопостачання та електроенергію зросли до 40 %, відтак більшість краян шукають альтернативні шляхи, аби зекономити. Як? Вивчала кореспондент Ужгород.net.

 

Готуючись до зими, закарпатці заміняють двері, ставлять вікна із склопакетом та  утепляють свої помешкання ззовні та всередині. Ті, ж, хто не має змоги витрачати багато коштів на обігрів будинку – вдаються до старих, перевірених способів утеплення. Підняття тарифів спонукало закарпатців  більше заощаджувати власні кошти на водо та електропостачанні. Скільки ж можна заощадити на компослугах якщо раціонально використовувати воду та світло, розповіли мешканці Ужгорода.

Поставити вікна із склопакетом та замінити старі двері на нові ужгородець Вадим вирішив ще влітку. Хлопець переконаний,  таким чином йому вдасться зменшити взимку тепловтрати. Аби холодне повітря не надходило до кімнат, ужгородець зробив ще комплексну теплоізоляцію вікон та дверей. 

Вадим розповідає: «Коли підняли тарифи на електрику та газ, я зрозумів: треба щось робити! Відтак, швидко замінив вікна та поставив нові двері. На все це я витратив у середньому п’ять тисяч гривень. Але, якщо в когось нема такої можливості, можна придбати звичайну теплоізолюючу стрічку, яка допоможе втримати тепло всередині будинку», - радить хлопець.

Належна теплоізоляція не кожному по кишені, переконана пані Тетяна. Для того, щоб не мерзнути взимку у своєму помешканні, жінка використовує старий, перевірений спосіб: у шпарини між рамою та стулкою ужгородка заліплює мокру газету. Після ущільнення - заклеює скотчем. Пані Тетяна  запевняє: «Це  надійний захист від протягів та холодного повітря».

Ужгородка каже, що як і більшість мешканців обласного центру змушена економити й на водопостачанні. Відколи у помешканні встановили лічильники – жінка вирішила чітко прорахувати витрати на воду.

Пані Тетяна розповідає: «Посуд мию не під протічною водою, а в тазику, ємністю три літра води. Протягом п’ятнадцяти секунд набираю повний тазик води. Рахую: якщо одна тонна води коштує 12 грн., в результаті - мої три літри, і ще три на полоскання обходяться мені у сім копійок.  Я переконана, якщо буду  мити посуд під протічною водою – використаю значно більше води аніж у такий спосіб. Тож намагаюся дуже раціонально  використовувати воду».

Фахівці наголошують: заощадити власні кошти на водопостачанні закарпатці можуть за умови, якщо кожен вестиме самоконтроль за споживанням води. При раціональному використанні в місяць  середньостатистична родина може зекономити від 6 до 8 кубів води. А це близько вісімдесяти гривень.  Крім того, аби зменшити свої витрати на воду, потрібно привести до ладу домашню сантехніку.

Микола  Феделещак, заступник  директора  КП  «Водоканал» з  економічних  питань наголошує: «Внутрішні мережі у квартирі кожного споживача необхідно привести до ладу. Йдеться про запірну арматуру, краники, зливні бачки. Адже струмінь води товщиною один сірник може давати додаткового споживання до одного куба води на добу. Закарпатці лише після встановлення лічильників починають міняти  домашню сантехніку».

Заощадливі краяни намагаються зменшити рахунки й за електропостачання. Спосіб економії, який використовує ужгородець Віталій не є унікальним. Це швидше звичка вимикати всі електроприлади з мережі після використання. При такій економії, на освітленні можна заощадити близько 20 відсотків енерговитрат.

Водночас фахівці наголошують, що заощадити кошти на електриці можна, і  пропонують задля економії встановити зонні лічильники, які обліковують електроенергію залежно від періоду доби. Такі прилади рахують витрати електрики погодинно. А ще, щодоби дають зекономити в середньому десять гривень. Крім того споживач може сам вирівняти добовий графік навантаження.

Так, Олександр Білак, технічний директор  ПАТ «Закарпаттяобленерго», розповідає: «На електриці можна заощадити, якщо підходити до електроенергії як до товару, за який обов’язково треба платити. В Україні сертифіковані лічильники пропонують зонне використання електричної енергії по годинам доби. Тут діє  такий механізм: спонукаючи людину платити менше за спожиту електрику - тим самим споживач використовує енергію таким чином, що вирівнює добовий графік навантаження і зміщує його у нічний час. Це призводить до того, що на виробництво електричної енергії витрачається менше вугілля, газу  а також менше використовується енергетичних блоків, які необхідно тримати в гарячому резерві: Графік люди самі автоматично вирівнюють по годинам. Відтак і тарифи стають більш зважені»

На Закарпатті зонні лічильники встановили понад сім тисяч споживачів, з них більше чотирьох тисяч – це населення, решта – фірми та підприємства. Зрештою, фахівці наголошують, якщо краяни самоорганізуються та  споживатимуть водо- та електропостачання розумно – їхні комунальні платіжки відчутно зменшаться.

Мирослава Куруц для Ужгород.net

 

 

17 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів