Зникли номерні знаки з авто - чекайте дзвінка

Шахраї існували у всі часи. Ще стародавні греки стверджували, що рудоволоса богиня ошуканства Ата, якій вдалося ввести в оману навіть самого Зевса, тиняється між людьми і зводить їх на манівці. Не знати, хто насправді керує вчинками та помислами сучасних шахраїв, але спритників, котрі наживаються на чужій необачності та надмірній довірливості, нині не бракує.

 

Якщо окремі зловмисники цього кримінального «профілю» задовольняються незначними сумами, то декому треба, як кажуть, все і відразу. В Ужгороді, наприклад, якийсь час промишляє своєрідний шахрайноватор. 34-річний раніше неодноразово судимий за скоєння тяжких злочинів, зокрема грабежів і розбоїв, житель Львова, який тимчасово переселився мешкати в наш обласний центр, викрадав угорські номерні знаки з автомашин закордонних громадян. На транспортному засобі зухвалець залишав записку із вказаними власними координатами аби потерпілі могли з ним сконтактуватися. Далі пропонував жертвам викупити поцуплене майно за «кругленьку» суму.

Іноземці, усвідомлюючи, що без номерних знаків їм не перетнути кордон, а, отже, важко буде повернутися додому, погоджувалися на умови вимагача. Крім цього, виготовлення нових номерів у тамтешній країні коштує недешево. Правда, потерпілі попередньо звернулися до ужгородських оперативників. Треба віддати належне досвідченому кримінальнику, сам він не «світився», аби отримати викуп. Гроші жертви мали перерахувати через ІЬох (термінал), а викрадені номерні знаки на вказане місце приносив щоразу інший хлопчик, якого про таку послугу попросив випадковий перехожий. Від «діяльності» зловмисника постраждали кілька іноземних громадян, в тому числі й представник угорського консульства в Ужгороді.

Оперативники міського відділу УМВС разом зі своїми колегами з обласного управління здійснили низку розшукових заходів, внаслідок яких їм вдалося «вирахували» зухвалого афериста. Під час огляду ужгородського помешкання підозрюваного правоохоронці виявили та вилучили ще кілька угорських номерних знаків. Оскільки цей чолов’яга становить суспільну небезпеку, то його затримали в ІТТ до вирішення подальшої долі.

Не бажали «світитися» ще кілька шахраїв, жертвами яких днями стали наші краяни. Як і в попередніх випадках, зухвальці користувалися мобільним зв'язком та банківськими терміналами. Один із телефонних аферистів скористався вже відомим і апробованим способом видурювання грошей. Він зателефонував жительці одного із сіл Мукачівського району та повідомив, що її онук затриманий через незаконні оборудки з наркотиками. Для уникнення кримінальних проблем, бабусі порадили перерахувати на вказаний номер 1500 гривень. Жінка так і зробила. А далі - ситуація відома: інформація не підтвердилася. Гроші повернути, зрозуміло, сільчанка вже не могла, тож звернулася по допомогу до мукачівських міліціонерів.

Двоє краян, 20-річна жителька Ужгородщини та 25-річна рахівчанка, отримали телефонне повідомлення подібного змісту, мовляв: вони стали переможцями акції і виграли автомобіль. Дівчат навіть не насторожив той факт, що для отримання «призу» їм необхідно було сплатити «невеликий» податок. В одному випадку потерпіла перерахувала понад 24 тисячі гривень, в іншому - понад 12 тисяч гривень. Після цього зв’язок з «координатором акції» перервався.

Тепер зловмисників розшукує міліція. Але натрапити на їх слід доволі нелегко, оскільки ті можуть бути жителями інших регіонів або громадянами сусідніх держав. СІМ-картки, якими вони користувалися під час здійснення дзвінків, - вже, мабуть, давно на смітнику.

А ось 48-річний житель міста Біла Церква «віртуально» перерахував грошові кошти, які знаходяться в обігу одного із банків, на свої та своєї покійної дружини карткові рахунки. Незаконні операції він здійснював з використанням одного.із сайтів електронної доставки і оплати рахунків у всесвітній мережі Інтернет. Внаслідок таких перерахувань зловмиснику вдалося заволодіти чималою сумою — майже 48 мільйонами гривень. Частину грошей (782 тисячі гривень), він зняв готівкою через банкомат, за які прикупив собі речей та погуляв.

Наразі рахунки банку, на які «кіберзлочинець» перераховував гроші, заблоковані, а частина невитрачених ним коштів повернута у банківську установу. За вчинення шахрайства в особливо великих розмірах спритнику загрожує серйозне покарання згідно із ч.4 ст.190 ККУ. Справу вже направлено у суд, пишуть "Відомості міліції".

Uzhgorod.net.ua

 

27 вересня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів