Військовий конфлікт на Донбасі вивів на поверхню безпрецедентні крадіжки в оборонній сфері країни

Украдені перемоги. Оборонку накрила хвиля крадіжок

 

Конфлікт на Донбасі вивів на поверхню безпрецедентні крадіжки в оборонній сфері країни

Війна на Донбасі оголила численні порушення і зловживання в роботі Міністерства оборони, всіх підприємств і організацій, що належать до оборонній сфері.

Факти корупції чиновників і розграбування державної власності стали з'являтися повсюдно.

Усього з квітня цього року військова прокуратура зареєструвала 609 кримінальних проваджень щодо діяльності Укроборонпрому та Міністерства оборони.

Найсвіжішим випадком є ​​початок кримінального провадження за фактом службової недбалості та зловживання службовим становищем посадовими особами державного підприємства "Антонов" (Київ).

Корреспондент.net згадав факти корупції в сфері оборони, які виявилися за час війни на Донбасі.

Бронетанковий завод розпродавав танки

Однією з "перших ластівок" в низці подібних справ стало звинувачення керівництва державного підприємства "Київський бронетанковий завод" в завданні 16,8 мільйонів гривень збитків державі.

Причому відбувалися порушення прямо під час бойових дій в Донецькій і Луганській областях.

У червні підприємством було отримано понад 64 мільйонів гривень бюджетних коштів за поставлені бронетранспортери для потреб підрозділів Національної гвардії України.

AP
Коли танки були так потрібні, виявилося, що вони зникли

Через кілька днів керівництвом підприємства було укладено договір поставки корпусів нових бронетранспортерів з комерційною фірмою, яка не є їхнім виробником і не має відповідної ліцензії на торгівлю товарами військового призначення, а фактично здійснює свою діяльність тільки в сфері надання охоронних послуг.

Незважаючи на це, посадові особи державного підприємства перерахували цій фірмі 16,8 млн гривень, нічого не отримавши натомість.

Крім того, в ході перевірок на "Київському бронетанковому заводі" встановлено факт нестачі танка Т-74.

Зараз керівництво заводу звинувачують у спробі привласнити і продати за кордон ще 7 танків Т-74

За даними прокуратури вже був проведений не узгоджений з Міністерством оборони ремонт і підготовка до продажу цих танків.

Причому є проблеми і на інших бронетанкових заводах, в Харкові розпочато розслідування проти посадових осіб ДП "Завод ім. В.А. Малишева" (Харків) за підозрою в розтраті 12,5 млн гривень бюджетних коштів.

На "Житомирському бронетанковому заводі" зберігалося 78 броньованих машин піхоти. Вся військова техніка була розукомплектована, зокрема з БМП були зняті трансмісії і двигуни.

Сумарно збитки від недобросовісності службовців склали близько 12 мільйонів гривень.

В авіації теж проблеми

Так, керівництво ДП "Антонов" (Київ) лише з 2006 по 2012 рік безпідставно витрачено 111 мільйонів гривень бюджетних коштів на розробку військово-транспортного літака Ан-70.

Крім того, в цей же період Україна не отримала жодних дивідендів від участі в капіталі іноземних компаній.

AP
АН-70

Генеральна військова прокуратура вже впродовж двох днів після отримання відповідного рішення суду не може знайти жодного керівника ДП "Антонов" для початку проведення виїмки фінансово-бухгалтерських документів з метою проведення судово-бухгалтерської експертизи.

Варто зазначити, що з січня 2006 року по травень поточного року генеральним конструктором заводу був Дмитро Ківа.

Міністерство промислової політики в травні призначило президентом - генеральним конструктором підприємства Сергія Маренкова, але Ківа в судах домігся скасування наказу Мінпромполітики.

Вертольоти забрали і не віддають

Крім того, прокуратура почала розслідування щодо службових осіб приватного акціонерного товариства "Авіакомпанія" Українські вертольоти "за підозрою в неповерненні Міністерству оборони 16 вертольотів Мі-8.

Військовою частиною А0105 із зазначеним акціонерним товариством 18 червня 2003 був укладений договір оренди даних вертольотів.

Надалі було укладено 8 додаткових угод, якими було продовжено термін оренди.

AP

Рішенням міністра оборони № 6525/ з 21 червня 2012 роки Договір оренди вертольотів був продовжений до 2016 року.

8 жовтня 2013 року додатковою угодою до договору термін оренди був продовжений до 31 грудня 2021, проте договором передбачено повернення вертольотів в разі настання форс-мажорних обставин

Прокуратура наголошує, що потреба Збройних сил у зазначених вертольотах виникла у зв'язку з проведенням на території Донецької та Луганської областей антитерористичної операції.

Військова частина А0105 направила в авіакомпанію "Українські вертольоти" кілька листів про повернення вертольотів, однак вона відмовила у поверненні.

Нажилися навіть на касках і бронежилетах

 

1 жовтня Головною військовою прокуратурою розпочато досудове розслідування за фактом зловживання владою або службовим становищем щодо всіх членів тендерного комітету Міністерства оборони.

За словами головного військового прокурора Анатолія Матіоса розслідуванню передувала тривала і ретельна перевірка.

Він повідомив, що впродовж травня-червня поточного року посадові особи незаконно провели конкурсні торги, за результатами яких були проведені закупівлі за завищеною ціною.

Сума збитку становить понад 4 мільйони гривень.

Скільки накрали

На 17 підприємствах, які є учасниками Укроборонпрому, встановлено відсутність 189 одиниць автомобільної та бронетанкової техніки, розукомплектування 440 одиниць авіаційної артилерійської і іншої техніки.

Втрати держави становлять більше 27 мільйонів гривень.

Валерій Гелетей вже навіть пообіцяв перевірити на детекторі брехні все керівництво Міноборони і офіцерів Генерального штабу. Але чи допоможе?

Джерело

 

08 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів