Телефонні шахраї знову «розводять» довірливих Закарпатців

Про телефонних шахраїв, які «розводять» довірливих громадян на гроші, мабуть, нині чув кожен. Тож, здавалося б, люди не повинні вже «купуватися» на байки про потерпілих родичів, затриманих міліцією близьких.

 

Але радити іншим керуватися здоровим глуздом у подібних ситуаціях легко, а ось, коли в трубці реально чуєш знайомий голос, що просить про допомогу, той глузд мимоволі зникає. Що казати, аферисти - люди кмітливі, певною мірою добрі психологи, а головне - володіють артистичними здібностями. Ось і кілька жителів обласного центру ледь не потрапили на гачок до подібних зухвальців.

Пізно ввечері 52-річному ужгородцю на його мобільний телефон хтось зателефонував. Номер був чужий, але чоловік про всяк випадок відповів - всяке ж трапляється у житті. Дзвонив його товариш. Його голос ніби трохи був змінений, але ці метаморфози він списував на хвилювання. Приятель повідомив, буцімто потрапив в аварію, телефон у нього викрали, добре, що хтось з випадкових очевидцю ДТП погодився дати свій «мобільних» для здійснення екстреного дзвінка. Розповідь виглядала надто правдоподібною. Ужгородець вже, було, схопився з ліжка і хотів їхати виручати друга з біди. Але той чомусь зупинив його, тільки попросив позичити тисячу гривень, які наказав перерахувати через банківський термінал. І тут житель обласного центру запідозрив щось неладне, правда, сказав, що просьбу виконає. А сам тим часом подзвонив на номер мобільного телефону приятеля, який перед тим йому дзвонив. Товариш напівсонним голосом здивовано повідомив: у нього все гаразд, жодних ДТП він не скоював, «мобільника» у нього ніхто не викрадав. Наступного дня чоловік, який ледь не став жертвою спритних аферистів, звернувся у міліцію і розповів про цей випадок. Звісно, номер, з якого йому телефонували, вже не відповідав.

Подібна історія трапилася також з іншими ужгородцями. Сценарій - схожий. На мобільний телефон з чужого номера жительці обласного центру хтось подзвонив. Голос у трубці видався, жінці трохи знайомим, але дещо зміненим. Власник цього голосу хрипло повідомив: «Привіт, це Олексій, позич мені терміново гроші!». Оскільки на Закарпатті ім'я Олексій не надто поширене, то жінка стала довго пригадувати, кого з її знайомих так звати, а далі сама подала шахраю ідею, припустивши, хто б це міг бути. Тому залишалося тільки погодитися з цим припущенням. Дивну хриплість у голосі чоловік пояснив нездужанням, мовляв: грип замучив. «Знайомий» став наполягати, що йому терміново потрібно передати у лікарню тисячу гривень, таким чином змусивши жінку засумніватися у правдивості його слів. Річ у тім, що цей чоловік доволі заможний, тож таку суму, як тисяча гривень, явно не просив би. А ось для ужгородки, котра працює в бюджетній сфері, віддати такі гроші - сутужно. Тому вона вирішила спершу порадитися з чоловіком. Ще двічі протягом дня телефонував зухвалець, сподіваючись таки вмовити жінку передати йому потрібну суму. Коли подзвонив втретє, то просив вже півсуми, та трубку взяв чоловік ужгородки і пригрозив шахраю зверненням у міліцію. Після цього номер «хворого знайомого» перестав відповідати. А ось 24-річна жителька обласного центру не була такою розважливою. Днями їй подзвонили і сповістили радісну новину, мовляв: вона стала переможницею якогось мобільного конкурсу і виграла дорогий автомобіль. Засліплена несподіваною удачею, дівчина навіть не запідозрила, що подальші пропозиції сплатити певне мито у розмірі майже дев'ять тисяч гривень, аби отримати приз, - це звичайнісінька афера. Усвідомила вона це, копи гроші перерахувала, а машини так і не отримала. Потерпіла звернулася у міліцію. Власника банківського рахунку правоохоронці встановили, та припускають, що це, скоріш за все. якась підставна людина. Принагідно стражі порядку знову попереджають громадян: шахраї постійно удосконалюються, тому, навіть якщо голос у трубці здається знайомим, а виграш досить реальним, не варто поспішати перераховувати чи передавати свої гроші. Краще зайвий раз пересвідчитися, чи такі повідомлення, бува, не звичайнісінька афера, пишуть "Відомості міліції".

Uzhgorod.net.ua

 

 

02 листопада 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів