Як придбати недорогий велосипед?

В умовах регулярного зростання цін на бензин та дизпаливо автовласники намагаються переходити на альтернативні види пального.

 

Адже не всі можуть, а дехто не бажає відмовитися від власного транспорту. У сільській місцевості люди вирішують такі питання простіше - пересідають на велосипеди або невибагливі моторолери. Ними і зручніше дістатися потрібного місця по провінційному бездоріжжю, і затрати на обслуговування такого транспортного засобу мінімальні. Отож у деяких наших селах майже кожен другий житель має на ґаздівстві принаймні один велосипед.

 

Злодій-невидимка чи досвідчений професіонал?

Виноградівський район у цьому плані не виняток. Але нещодавно двоколісні «машини» почали тут масово зникати. Не встиг власник чи власниця залишити на кілька хвилин цю потрібну в господарстві техніку, як невідомий зловмисник відразу встигав приробити їй «ноги». Потерпілі із заявами зверталися у міліцію, однак, окрім торговельної марки, кольору та інших даних про велосипед, так нічого ніхто не міг більше розповісти. Складалося враження, що «працював» злодій-невидимка.

Виноградівські оперативники, розповідає заступник начальника тамтешнього райвідділу міліції Ігор Бігорі, не раз мали справу з подібними викрадачами, тому передбачили: подальший маршрут зловмисника має пролягти на місцеві ринки. Крім цього, здогадувалися, що орудує не новачок у злодійській справі. Отож, аби не сполохати спритника, правоохоронці вирішили «прочесати» ринки, не викликаючи до себе підозр. Для цього скористалися послугами так званих підставних осіб, які нібито вибирали на базарі різний крам, а насправді прислухалися і придивлялися до всього, що мого б вивести їх на велокрадія. Досвід і професіоналізм оперативників не підвели. Невдовзі на одному з районних ринків «засвітився» немолодий чолов’яга, який проходжувався між базарними рядами і пропонував придбати у нього... велосипед. При цьому вигукував фразу, щось на зразок: «Продається велосипед. Недорого!» За свій товар продавець багато не просив, лишень... 200 гривень. Саме демпінговою ціною він і привернув до себе увагу працівників міліції. Адже справжній господар, за такі гроші й раму від велосипеда не захотів би відати, не те що сам «велик».

Скористався волею по-своєму

Працівники міліції оперативно з'ясували: подібний транспортний засіб зафіксований у числі викрадених - за день до того жителька одного із сіл району припаркувала свій велосипед біля крамниці АВС, а коли повернулася, залишився хіба що слід від шин. Встановивши особу підозрюваного, стражі порядку остаточно переконалися у правдивості свого припущення. Як з’ясувалося, продавцем велосипеда був 58-річний житель селища Королево. Чоловік і раніше попадався за крадіжки, навіть більше - у районному суді зараз знаходиться на розгляді його справа, також щодо викрадення велосипедів. Оскільки такий вид злочину кваліфікується як нетяжкий, то його відпустили на підписку про невиїзд. А спритник вирішив не гаяти часу марно і продовжив свою злочинну діяльність. Тепер, мабуть, до попередніх «подвигів» королевця суд доплюсує ще й останні його «заслуги».

Крадіжки - як спосіб боротьби зі злиднями

Ба, виявляється, велосипедні злодії є майже у кожному районі. Аналогічний випадок трапився нещодавно і на Хустщині. Раніше судимий 52-річний житель села Нанково, окрім постійних кримінальних проблем, у свої поважні літа не встиг нічого більше нажити - не мав ні сім’ї, ні дітей, ні друзів. Оскільки в селі його всі добре знали як злодія, то ніхто не відважувався брати такого на роботу. Тож злидні з усіх боків обсіпи і чоловіка. А ще полюбляв він зазирнути у чарку. Щоб якось вижити, стверджує, ходив по селах, де викрадав з обійсть велосипеди. Діяв точнісінько, як його виноградіський «колега»: побачив, що чужий двоколісний транспортний засіб без нагляду, сів на нього і поїхав... Правда, хустський злодій продавав крадене тільки у розібраному вигляді на запчастини. Однак міліціонери довідалися про спритника ще до того, як він встиг розібрати усі поцуплені велосипеди. Тож деякі з них вилучили як речові докази. За всіма зібраними фактами, зауважує заступник начальника Хустського МВ УМВС Іван Хмара, розпочато кримінальне провадження згідно із відповідною кримінальною статтею «Крадіжка». Наразі підозрюваний чекає своєї подальшої долі до рішення суду, пишуть "Відомості міліції".

Uzhgorod.net.ua

 

24 листопада 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів