Селянину з Рахівщини замість умовного забаглося реального терміну покарання

Горбатого могила випрямить?

 

Для 48-річного Миколи із селища Ясіня Рахівського району перший зимовий день приніс неприємний сюрприз - вранці приватник виявив розбиту шибку на вікні з тильного боку його магазину. Найгірші припущення торговця за мить підтвердилися: вночі всередині побували непрохані гості. Чоловік тільки важко зітхнув, вилаявся про себе і зателефонував у міліцію. Річ у тім, що навесні ця торгова точка уже двічі потерпала від злодіїв.  Тоді ж через нічні «набіги» зловмисника, а це був, як з’ясували пізніше міліціонери, місцевий 17-річний юнець на ім’я Іван, потерпіли ще кілька місцевих підприємців, які реалізовують продукти харчування, промислові та будівельні товари. Після відповідних юридичних процедур суд виніс свій вирок. Хоча юний зловмисник скоїв серію крадіжок з проникненням у чуже приміщення, Феміда змилосердилася над ним, обмежившись умовним терміном покарання. Іван став героєм кримінальної хроніки Рахівщини, «засвітившись» у кількох газетних публікаціях та відповідного повідомлення в Інтернеті, а зухвалі крадіжки з торгівельних точок у гірському селищі на деякий час припинилися...

І ось знову нічна зухвалість. На місце події першим прибув старший дільничний інспектор міліції Дмитро Маскалюк, далі працювала йлідчо-оперативна група Рахівського райвідділу УМВС та екслерт-криміналіст. До кола підозрюваних осіб, зрозуміло, одним з перших потрапив й Іван. З моменту оголошення вироку він ніби взявся за розум, не встрявав у якусь халепу. До того ж хлопець став повнолітнім, а це вже додаткова відповідальність. Дмитро Маскалюк з оперативниками карного розшуку застали Івана вдома у компанії якогось товариша. Виявилося, це його ровесник Володимир із сусідньої Івано-Франківщини, з яким наш земляк колись разом навчався в одній зі шкіл-інтернатів Прикарпаття. Почувши про нічну НП у селищі, Іван різко заперечив: «Та причому тут ми... Я вже зав’язав з подібним». Юнаки стверджували, що увечері були на дискотеці, а потім попрямували додому і нікуди не звертали. Іван навіть запропонував обшукати його оселю.

І справді, нічого з поцупленого товару поблизу не було, а зникло уночі з крамниці чимало ящиків зі спритним і продуктами - загалом десь приблизно на дві з половиною тисячі гривень. Здавалося, правоохоронцям доведеться повертатися з порожніми руками. Однак після кількох так би мовити навідних запитань друзі помітно стали плутатися у своїх показаннях. Один запевняв, буцімто повернулися вони з дискотеки близько півночі, інший вказав значно пізніший час. І пішло-поїхало... Довелося пригадувати, як насправді минула попередня ніч.

Тієї неділі Володимир приїхав у гості до свого інтернатського побратима. Спершу навідалися у бар, потім заскочили на дискотеку. У кишенях гуляв вітер, а хотілося продовження гостини. Іван загадково промовив, мовляв: знає місце, де можна взяти випивку і закуску. Вичекали ще якийсь час, поки на вулицях селища спорожніло і стихло. Потім крадькома підійшли до магазину. Іванові не раз доводилося бувати в подібних ситу аціях - спритно і безшумно видавив шибку на вікні. Проникли всередину і там набили сумки всілякими напоями та наїдками. Додому нести не стали, а поволокли все на одну з дач на околиці селища, куди в зимовий період ніхто не навідується. Там ще хильнули за успіх, все заховали, сподіваючись повернутися сюди вдруге. Самі ж подалися додому і міцно заснули, змучені важкою ношею й дармовим спиртним. Мрії здійснилися тільки частково: справді навідалися до потаємного сховку вдруге але вже в супроводі правоохоронців, повідомляє співробітниця Рахівського райвідділу міліції Олеся Чайковська.

Якщо Володимирові ще можна сподіватися на милість суду, бо він не мав раніше проблеми з криміналом, то Іванові доведеться сутужніше, адже одну порцію поблажок він уже вичерпав. Не виключено, що закарпатцю доведеться відчути смак істинної тюремної юшки.

Михайло Пискач для Uzhgorod.net.ua

 

14 грудня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів