Володар Гран-прі винного фестивалю-2015 отримає мукачівську козу (відео)
Червоне, рожеве, біле, сухе і солодке - вино на будь-який смак можна знайти у Мукачеві, де проходить 5-денний фестиваль вина. Привезли його домашні винороби з усієї області.
Василь Нодь із Берегового ділиться родинним секретом приготування виноградного напою - його зберігають у дубових бочках, а дозріває вино у старих підвалах.
"Підвалу уже десь років 400, вдалося нам викупити територію вже з існуючими підвалами, то єсть з запущеними підвалами привели їх у порядок, десь із 90 років розвиваємо дальше традиції", - говорить Василь Нодь, винороб із міста Берегового. За радянських часів кількасотрічні закарпатські винні традиції намагалися знищити, через "сухий закон" в області вирубали майже усі виноградники. Зараз винороби відроджують справу дідів і прадідів. Кажуть, особливості клімату впливають на смак вина. "Воно дуже не схоже скажімо на вина Криму чи взагалі Чорноморського узбережжя, тому що у нас немає цього надлишку сонця, завдяки цьому наші вина мають хорошу кислинку і тому вони збалансовані і гармонійні, легенькі", - говорить Олександр Ковач, винороб із Ужгорода. Аби підтримати виноробну справу Закарпаття - від цьогорічного фестивалю у Мукачевому, через події у країні, вирішили не відмовлятися. Але у програмі - жодних розваг. "Фестиваль вина він для того щоб показати досягнення виноробства у Закарпатській області і популяризувати цей вид діяльності", - говорить Золтан Лендєл, міський голова Мукачевого. Дегустація на святі безкоштовна, ціна вина - від сорока до трьохсот гривень за літр. Туристів з'їхалося чимало. Закарпатське вино припало їм до смаку. Наприкінці фестивалю журі обере найкращих виноробів. Переможців назвуть 14 січня. За перше місце - подарують козу, як символ Нового року, інформують "Подробиці".
До цієї новини немає коментарів