Одеські гастролери полювали на словацькі номерні знаки

У нашому краї багато автовласників, користуючись близькістю державного кордону зі Словаччиною, практикують купувати транспортні засоби у цій сусідній державі.

 

Адже престижні іномарки там коштують набагато дешевше, ніж у нас. Подібна ситуація і в інших прикордонних регіонах, зокрема на Львівщині, де чимало машин завезено із сусідньої Польщі. Отож останнім часом автопарк українських громадян суттєво поповнився за рахунок іноземного транспорту. З цього вирішили мати зисх і непогано нагріти руки різні кримінальні особи.

Ще торік в Ужгороді постраждали кілька власників автомашин зі словацькими номерними знаками. У них при загадкових обставинах зникали номери, а на лобовому склі злодії залишали свої координати, щоб потім за чималу грошову винагороду повернути їх господарям. Групи таких зловмисників працівники міліції «вирахували» і затримали, але нещодавно в області з'явилися їх послідовники. Наприкінці минулого й на початку нового року, повідомляють співробітники СЗГ УМВС, немов якась напасть звалилася на власників такого автотранспорту. Події розгорталися за звичним сценарієм: зранку господар машини виявляв відсутність номерних знаків і записку, де був вказаний номер телефону. Коли потерпілий дзвонив за цим номером, йому повідомляли, мовляв: можуть повернути номери за винагороду. Суми називались різні, здебільшого дві тисячі гривень, Правда, зловмисники інколи йшли на поступки і зменшували суму «відкупного».

Гроші грабе було переказати на номер банківської картки, після чого власнику телефонував невідомий і казав, де лежать його номерні знаки Потерпілі знаходили їх у снігу неподалік машини, у підвалах, каналізаційних люках, на деревах, між гаражами і навіть під підвіконниками на перших поверхах будинків.

В області стали ширитися чутки, нібито з'явилася банда, що спеціалізується на викраденні номерів. А оскільки серед потерпілих були й відомі в краї громадські діячі, журналісти, то навіть подейкували, буцімто таким чином відбувається залякування опонентів, зведення рахунків тощо.

Особливо розперезалися злодії після 24 грудня, коли працівники міліції вже фіксували серійні крадіжки номерів, причому не лише в Ужгороді, а й по всій області. Для прикладу, лише за одну ніч у Мукачівському, Перечинському та Великоберезнянському районах викрали з іномарок майже 25 номерних знаків. За підрахунками правоохоронців, за два тижні злодії викрали близько сотні номерів.

Співробітники управління карного розшуку, ужгородські оперативники спільно з працівниками ДАІ здійснили відповідні розшукові заходи, внаслідок яких вийшли на спід зухвалих крадіїв, двох жителів Одеської області. «Взяли» їх буквально за дві години після того, як вони скрутили з машин три чергові номери. Самих крадених номерних знаків хитрі злодії при собі не мали, зате в них знайшли записник, де все чітко вказувалося: де, з якої машини зняли номери, куди їх заховано.

Обидва підозрювані — раніше судимі, один за пограбування, інший - за крадіжки. Спершу одесити приїхали на Закарпаття своєю машиною, відслідковували ситуацію і ще до нового року почали красти іноземні номерні знаки. Відтак повернулись додому в Одесу, а після нового року знову приїхали до нас на «гастролі». Складність затримання злодіїв полягала в тому, що ті надовго ніде не затримувались, ночували по різних готелях у різних районах області. Тобто щодня міняли своє місце дислокації. Відповідно, треба було задіювати якомога більше особового складу, аби «вирахувати» місцезнаходження зловмисників і затримати їх. Попалися ж спритники у Чопі, де винайняли авто у тамтешнього жителя.

Затримані зловмисники перебувають в ІТТ Ужгородського МВ УМВС. Розпочато кримінальне провадження одразу за двома статтями ККУ; ст,185 «Крадіжка» та от 180 «Вимагання». Слідство також повинно встановити можливих спільників затриманих Злодіїв, пишуть "Відомості міліції".

До речі, минулоріч за аналогійні злочини в Ужгороді попався ще один «гастролер» - 36-річний уродженець Львова, який відсидів в тюрмі понад 13 років, і після звільнення вирішив осісти на Закарпатті.Тоді зловмиснику було доведено 24 крадіжки іноземних автомобільних номерних знаків. А на совісті одеситів вже понад сто крадіжок.

Uzhgorod.net.ua

 

19 січня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів