Мало не кривавим каменем спотикання стала межа земельної ділянки!

У відносинах між двома сільськими родинами.

 

У селі Сторожниця, на Ужгородщині побутові чвари між сусідами переросли у справжню глибоку ворожнечу, яка для одних закінчилася  лікарняним ліжком, а для інших – відкритим кримінальним провадженням.  Цього разу каменем спотикання у відносинах між двома родинами стала межа земельної ділянки, через яку, власне, й виникла сварка та спалахнула бійка.  В результаті, учасникам конфлікту довелося з’ясовувати стосунки у суді.  Судом першої інстанції мешканця Ужгородщини засуджено за вчинення злочину, передбаченого  ч. 1 ст. 122 КК України (Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження). Апеляційним судом Закарпатської області розглянуто кримінальне провадження за апеляційною скаргою засудженого закарпатця на вирок Ужгородського міськрайонного суду.  

За матеріалами справи, подія трапилася у селі Сторожниця, Ужгородського району. 50-річний мешканець села, втрутившись у бійку, яка виникла між сусідами та його дружиною з побутових причин, на ґрунті особистої неприязні –  наніс пластиковим ящиком 76-річній сусідці удари по голові, спині та руці. На цьому засуджений не зупинився, далі бив стареньку кулаками по обличчі й по інших частинах тіла. Коли ж у двір потерпілої заїхав чоловік її доньки – засуджений разом з дружиною втекли з місця події. Згодом у  потерпілої медики констатували тілесні ушкодження середньої  тяжкості.  

Місцевий суд, розглянувши справу, визнав чоловіка винним у вчиненні злочину й призначив покарання – два роки позбавлення волі, однак, на підставі чинного законодавства звільнив від відбування призначеного покарання з іспитовим строком на один рік. Також суд зобов’язав засудженого сплатити потерпілій тринадцять тисяч гривень матеріальної та моральної шкоди.

Проте, з таким рішенням суду чоловік не погодився, й оскаржив його у вищій інстанції.  Оскаржуючи вирок засуджений посилався на його незаконність, мотивуючи тим, що висновки, викладені у вироку не відповідають фактичним обставинам справи. На думку засудженого, потерпіла сама спровокувала бійку, адже між сусідами через неподілену межу земельної ділянки, яка й стала об’єктом суперечки -  вже тривалий час існують неприязні відносини.  Чоловік просив вирок скасувати, а справу закрити за відсутністю в його діях складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення учасників процесу, виступи у судових дебатах та доводи апеляційної скарги, апеляційний суд дійшов висновку, що судом першої інстанції повно, всебічно та об’єктивно досліджені зібрані по справі докази, які підтверджують винуватість засудженого у скоєнні злочину, правильно кваліфіковані його дії, а призначене покарання визнав законним, обґрунтованим та справедливим.

Разом з тим, апеляційний суд встановив, що судом першої інстанції при розгляді заявленого потерпілою цивільного позову не дотримані вимоги кримінально - процесуального закону, тому вирок місцевого суду в частині вирішення цивільного позову як незаконний та необґрунтований - скасував, а справу у цій частині - направив на новий судовий розгляд.

Прикладів недобросусідських відносин, де роками панує ворожнеча за шмат землі, в Україні, і, зокрема, на Закарпатті, нині, на жаль, - чимало. У цьому випадку, як і в більшості, сусідські війни жодній зі сторін не додали ані радості, ані добра, ані авторитету. Залишається сподіватися, що хіба суд, поставивши остаточну крапку у цій справі, таки  допоможе загасити багаторічний конфлікт та врегулювати неприязні стосунки між сусідами, повідомили у прес-службі апеляційного суду Закарпатської області.

 

14 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів