І виростуть горіхові гаї...
І буде зелено, і буде бізнес, і знайдеться робота... Про це говорилося на міжнародній конференції на Закарпатті, яку організував берегівський учений, що свого часу працював на обласній сільськогосподарській дослідній станції (с. В. Бакта).
Один раз Америці ми вже погрожували, що наздоженемо її та перегонимо. За всіма параметрами – у вирощуванні зернових, видобутку вугілля, космічній сфері, випуску автомашин тощо. Було це, пам‘ятається, за Хрущова, керманича колишнього СРСР. Але що із того вийшло – відомо усім. Однак на цей раз йшлося про перспективи вирощування волоського горіха в Україні та продажу його за кордон. За валюту, звісно! Аби обговорити це питання та намітити перспективи, у Мукачево на міжнародну конференцію з‘їхалися спеціалісти в цій галузі з нашої країни, а також Чехії, Молдови, Польщі, Угорщини, Італії, Іспанії тощо. Про особливості культивування цієї рослини розповів кандидат с/г наук, колишній співробітник НДІ АПВ (нині обласна сільськогосподарська станція), що на В. Бакті, екс-заступник голови Берегівської РДА Олександр Григорович Матвієць (див. ФОТО). На цей раз він представляв Інститут садівництва НАНУ, ТОВ («НВП «Іригаційні системи») й Всеукраїнську горіхову асоціацію (голова Володимир Пахно). Наш земляк, зокрема, зауважив, що в Україні ось уже сім років працює ця громадська «горіхова» організація. У нашій країні щорічно створюються нові розсадники, шкілки, у яких до сонця пнуться тисячі й тисячі деревцят. Відтак їх пересаджують і створюються сади. Вони є навіть на Закарпатті – йдеться про гай СТОВ «Клячанівське», що у Мукачівському районі (тут скоро буде горіховий сад площею 125 га.). Хоча діє також плодорозсадник «Надія-сад» на Ужгородщині. Дотепер у нашому краї не було жодного промислового підприємства з вирощування грецького горіха, у тому числі у Берегівському районі. Однак життя на місці не стоїть, і неподалік В. Бейгані й десь ніби-то коло Мужієва ентузіасти, у тому числі фермер Арпад Гайдош, таки замріяли засадити горіхові плантації. Одна з них матиме приблизно 3,2 га., а це десь 320-330 дерев (на одному гектарі їх вміщається до 100-110 штук). У активну фазу плодоношення вони вступають через 4-6 років і згодом багато десятиліть поспіль можуть давати мільйонні прибутки (на ринку 1 кг чищених горіхів коштує в середньому 100 грн.). Але мова не тільки про калорійні зернята. Горіхівництво – також патріотична справа. Подбавши про свою землю, ми вже не подамося на заробітки у далекі світи. Завдяки розвитку цієї сфери пожвавиться вітчизняна фармація, парфумерія, меблеве виробництво (фанера, шпон). Нарешті тюкове (брикетне) опале листя та шкаралупа горіха у сучасних котлах обігріву – цілковите унезалежнення від дорогого та примхливого російського газу. Горіхова справа не потребує застосування хімічних препаратів. Настоянкою листя можна ефективно поборотися з колорадським жуком. Словом, куди не кинь – перспективи великі та манливі. Хоча аматорським вирощуванням горіха волоського займаються десятки й сотні людей, саме індивідуали-селяни (понад 96 %) формують експорт цієї продукції за кордон. Одначе їхні наміри то спалахують, то згасають. За словами пана Матвійця, горіх, як і яблука, виноград, може стати ще одним брендом прикордонної області. До речі, у світі горіх – це популярна культура, оскільки використовується не лише в харчовій промисловості, але й для озеленення. Для прикладу, у сусідньому м. Мукачево, площа якого 28 кв. км., з цією метою висаджується майже дві тисячі рослин щорічно. А скільки їх росте обабіч трас, доріг і путівців – не порахувати. Крім усього іншого, горіхові дерева зменшують ерозійну небезпеку ґрунтів. Для гірсько-крутосхилого Закарпаття це вкрай актуально. Ще кілька штрихів до теми. Для горіхівництва, яке вважається чи не найрентабельнішим у с/г, придатні лише 7 % материкових площ земної кулі – майже вся територія нашої держави в цих відсотках. За останній період Україна з п‘ятого місця у світі з валового збору горіхів перейшла на третє, сьогодні тільки Китай та США попереду. А що стосується експорту горіхів до Європи, то ми на першому місці. У нас дуже смачні горіхи, добрі, як уже відзначалося умови. Є мотивація, що ми хочемо посісти друге місце у світі щодо валового збору волоських горіхів і перегнати навіть Америку. Варто тільки пройтися базарними рядами й можна побачити, скільки продається цього краму – ним торгують усі, хто тільки зміг назбирати восени плоди та "натовчи" зерняток. Зрештою, всі горіхівники твердять, що з реалізацією товару немає жодних проблем. Хоча внутрішніх резервів – також чимало. Однак, за словами пана Олександра, ми, українці, повинні більше споживати горіхової олії, "нажимати" на рослинний білок, тобто щоденно з‘їдати 4-5 плодів. Це – корисно для здоров‘я, бо горіхові зернятка – пожива для серця та судинної системи, він є «убивцею» простатиту та навіть раку. Роблять також чай з молодого листя, медові витяжки, у виробах з горіхової деревини мед не кристалізується, молоко довго не скисає. – Закарпаття, у тому числі Берегівщина – це унікальний регіон, – завершує «горіхову» тему О. Матвієць. – Тут уже з‘явилися перші ознаки промислових насаджень горіхів, які можуть плодоносити 100-150 років. Багато краян зацікавилися їх вирощуванням і реалізацією. Тож будемо надіятися на гарну перспективу, адже горіховий потенціал – споживчий, експортний, медичний, кулінарний, природозахисний, меблевий тощо. Автор цих рядків уважно слухав одного з найкращих знавців «горіхового» питання хвилин сорок і дещо з почутого читачам газети переповів. Тож буду радий, якщо когось спонукав посадити на обійсті саджанець цього чудового та профілактично-оздоровчого дерева. А якщо вже посадили, то пильно бережіть і дбайливо доглядайте його, бо ім‘я йому – грецький горіх. Із ним скоро наздоженемо та переженемо навіть саму Америку…
Михайло ПАПІШ, м.Берегово
До цієї новини немає коментарів