Борис Кузьма і Тарас Табака презентували свої виставки шанувальникам справжнього мистецтва (ФОТО)

Наприкінці минулого тижня в обласному центрі Закарпаття відбулися відразу дві непересічні культурно-мистецькі події.

 

В Арт-центрі «Галерея Ілько» з великми успіхом стартував проект оригінального художника Тараса Табаки з нагоди його піввікового ювілею під промовистою назвою «Егоїст», а в приміщенні Генерального консульства Угорщини в Ужгороді розгорнуто тематичну експозицію робіт голови закарпатського осередку Національної Спілки художників України Бориса Кузьми.

«Мій «Егоїст» - власне екскурс в часових зрізах моїх думок та почуттів, це своєрідні короткометражні сюжетні лінії, змонтовані з позицій спостерігача за нашим не зовсім і не завжди зрозумілим світом в умовах постмодерну. Це - заключення та висновки, до котрих мене привів мій життєвий та творчий досвід, врешті – можливість побути наодинці. Я не хочу, щоб дивилися на мої картини. Я хочу, щоб у моїх картинах ви подивилися на себе. Моє прагнення – аби відвідувач виставки став трохи кращим, аби піднявся над марнотою. Для того і є мистецтво – аби робити людину кращою», - наголошує Т.Табака. Поціновувачі прекрасноо зможуть поспілкуватися з «Егоїстом» впродовж двох тижнів.

Фойє угорської дипломатичної установи в Ужгороді віднедавна стало своєрідною міні-галереєю, у якій свої тематичні доробки презентують закарпатські художники. Тут уже мали нагоду виставлятися відомі митці Петро Шолтес та Золтан Мічка, а цієї п’ятниці Генконсул Йожеф Бугайло та консул Ласло Віда відкрили нову експозицію, у якій представлено більше десятка графічних пейзажів урбаністичної тематики Бориса Кузьми. На його полотнах затишні куточки європейських міст – словацьких Кошиць, угорського Дебрецена, італійського Форте-дей-Мармі, українського Ужгорода, та світових мегаполісів - турецького Стамбула та китайського Шанхая.

«Співпраця дипломатів з митцями в естетичному плані є взаємо корисною, оскільки працівники та відвідувачі установи мають нагоду перебувати в мистецькій аурі, а художники отримують ширшу аудиторію для своїх творів. Та найголовніше, що такі події послуговують кращому порозумінню між нашими справді братніми народами, адже мистецтво засвідчує єдність цінностей та проблем усіх людей, а надто - сусідів. Тому ми свого часу з радістю відгукнулися на пропозицію угорських дипломатів влаштовувати у їхній будові виставки закарпатських художників. Практично уже визначилися з тими, хто наступним буде готувати свої роботи до експонування в генконсульстві, адже справа вартує того, аби мала продовження», - каже Борис Кузьма.

Василь Ільницький, Ужгород. Фото автора

 

01 лютого 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів