Як Москаль у Колочаві давав майстер-клас із варіння ріплянки і пригощав не за просто так

Як Москаль у Колочаві давав майстер-клас із варіння ріплянки і пригощав не за просто так
Вперше за останні десять років на відомий гастрономічний фестиваль ріплянки в Колочаві можна було доїхати по відремонтованій дорозі без вибоїн. Це відзначили як численні туристи, що традиційно приїжджають у Колочаву, так і господарі, у тому числі відомий меценат Станіслав Аржевітін.

 

«Нарешті в Колочаву з Києва можна доїхати, не переживаючи за свою машину, – відзначив С.Аржевітін у своєму вітальному виступі. – Усі колочавці вдячні за це Геннадію Москалю, котрий особисто ініціював ремонт доріг і добився виділення необхідних коштів».

Програма фестивалю, в якому взяли участь команди із сусідніх сіл Міжгірського й Тячівського району, включала театралізовану екскурсію музеєм «Старе село», катання Колочавською вузькоколійкою, виступи творчих колективів тощо. А родзинкою свята став майстер-клас із приготування ріплянки Геннадієм Москалем.

–  На Буковині, особливо в гірських районах, також готують схожу справу, просто називають її кулеша, – зазначає голова ОДА. – Оскільки кукурудза в горах не встигає доспіти, відчувалася нестача кукурудзяного борошна, тому в нього стали додавати варену картоплю. Так і з’явилася ріплянка (на місцевій говірці ріпа – це картопля). Рецепт приготування цієї страви я запам’ятав ще з дитинства.

Власноруч виготовленою ріплянкою Г.Москаль пригостив туристів, які приїхали на фестиваль із різних куточків України й закордону. Усі виручені за пригощення кошти підуть на потреби 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, бійці якої зараз перебувають на передовій. Фестиваль ріплянки в Колочаві триває й сьогодні, у неділю 19 червня, – повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

 

19 червня 2016р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів