Екстремальний відпочинок на Закарпатті: верхи над прірвою із серцем у п’ятках

Екстремальний відпочинок на Закарпатті: верхи над прірвою із серцем у п’ятках
Останній місяць літа розпочався і всі, хто ще не встиг побувати у відпустці чи хоча б мінімально відпочити, скоріш за все, всерйоз задумалися над варіантами, як нетривіально, захоплююче та пізнавально провести останні літні дні.

 

Спеціально для таких читачів uzhgorod.net.ua починає серію матеріалів про відпочинок на Закарпатті та пропонує вам цикл публікацій про варіанти вакацій, які не будуть нудними, банальними і, що важливо, надто дороговартісними. Вам не потрібна віза, бронювання п’ятизіркових готелів чи навіть придбання спеціального туристичного обладнання. Головне – бажання відпочити та відсутність страху перед новим та невідомим. 

Отож, сьогодні ми представляємо вам спосіб провести один день у Карпатах, познайомитися із природою гір максимально близько, насолодитися шалено красивими краєвидами, скуштувати унікальну закарпатську кухню та, що найголовніше, випробувати свою сміливість та нервову систему. Мова йде про поїздки Карпатами верхи на конях. Звучить просто, правда? Насправді ж це випробування для сміливців і людей, готових десятки кілометрів проїхати гірськими хребтами та стрімкими кручами верхи на норовливих конях. 

Найзручніше розпочинати свій маршрут до гір саме з Ужгорода. Якщо ви живете за межами Закарпаття, то радимо приїхати до регіону завчасно, тому що в дорогу бажано вирушати якомога раніше. Оптимальним варіантом буде 5-6 година ранку. З Ужгорода необхідно прямувати до Перечинського району, а саме до села Тур’я Поляна. На жаль чи на щастя, автомобілем до пункту призначення доїхати не вдасться. Але автівку можна залишити неподалік гідроелектростанції Шипіт2. Звідти – на своїх двох у гори. 

Вам необхідно знайти місцеве фермерське господарство, розташоване в урочищі Прилуки, яке займається розведенням коней. Там на вас уже чекатиме казан зі смачним гарячим баношем і короткий інструктаж. Власник господарства і за сумісництвом ваш майбутній «екскурсовод» після короткого спілкування з кожним із учасників групи особисто підбере вам коня (як він сам пояснює, щоб характери сходились ?) і надасть необхідні для подорожі інструкції. Ну а далі… тільки вперед і вгору. 

Подорож верхи триватиме щонайменше 3-4 години. За цей час ви проїдете майже 20 кілометрів гірськими хребтами, полонинами, лісами і матимете можливість насолодитися казково красивими краєвидами. Дорогу можна поєднати із приємними зупинками, перекусами, збором свіжих місцевих ягід. Варто зазначити, що така тривала поїздка верхи може бути вкрай виснажливою, особливо якщо ви не звикли подорожувати подібним чином. Однак за словами людей, котрі на власній шкірі уже випробували цей маршрут, він явно вартий зусиль. Як і потрачених нервових клітин: окремі частини маршруту є справді екстремальними та можуть загнати серце у п‘ятки. Особливо коли коня під вами починає кренити у бік прірви ? Але при дотриманні правил безпеки вашому життю нічого не загрожуватиме.

Після повернення на ферму на учасників «експедиції» чекає наваристий пікантний бограч  (для немісцевих – традиційний на Закарпатті суп, родом із угорської кухні) і чани з гарячою водою, у яких, за легендами, місцеві карателі живцем варять різних нехороших персонажів. 

Якщо ж без жартів, то чани допоможуть розслабитися та відновити сили і вже до вечора повернутися до автівки, залишеної нижче, у цілком функціонуючому стані. 

Стосовно фінансових питань, то день, проведений так, обійдеться у 800 гривень. У цю суму входить дворазове харчування, оренда коней, поїздка в гори та відпочинок у чанах. Додатково доведеться потратитися на доїзд до Тур’ї Поляни. Загалом же можна сказати, що цей варіант відпочинку відноситься до бюджетної категорії і є доступним для більшості бажаючих.  Можливий також варіант подібних дводенних подорожей. Детальніше про ці та інші можливості можна прочитати на сайті організаторів цих турів. 

Тож якщо ви мріяли покращити свої навики верхової їзди, побачити Карпати максимально близько, подихати кришталево свіжим повітрям та живцем поваритися у гігантському казані – вам сюди. 

Приємного відпочинку та побільше адреналіну в кров!

uzhgorod.net.ua

 

 

03 серпня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів