Реставрацію одного з найдавніших храмів Закарпаття завершують

Реставрацію одного з найдавніших храмів Закарпаття завершують
Більша частина реставраційних робіт у церкві Святої Анни в с.Буківцьово Великоберезнянського району завершені. Сьогодні, 11 вересня, богослужіння в оновленому храмі відвідав голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

 

Посадовець оглянув якість робіт, пригостив місцевих діток солодощами й подарував церкві три ікони – одна з них виконана на склі, друга бурштинова, а третя традиційна дерев’яна.

Реставрація церкви Св.Анни почалася в квітні цього року з ініціативи Г.Москаля, після того як він побував із робочою поїздкою на Великоберезнянщині. Місцеві мешканці поскаржилися, що стара дерев’яна церква, збудована ще в 1792 р., знаходиться в занедбаному стані й поступово руйнується, тому керівник області доручив знайти умільців, котрі провели б реставраційні роботи без застосування новітніх матеріалів, щоб не спотворити історичну цінність споруди.

На сьогодні майстри під керівництвом начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги повністю перекрили дах шинглями (колоті дерев’яні дощечки), виготовили нові куполи й хрести, а також поміняли частину крокв, що згнили. Залишилося завершити певні роботи з покрівлею й привести до ладу інтер’єр.

– Особливо важко було зняти з церкви старі і встановити нові куполи з хрестами, однак майстри впоралися, так що до нинішнього свята Главосіків богослужіння провели в оновленому храмі, – зазначає Г.Москаль. – Головне те, що зараз унікальна дерев’яна церква заново перекрита, тому загрози її руйнування вже немає.

 

11 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Юрій 2016-09-13 / 09:28:54

    Дуже цікаво чому до такої благородної справи не залучили фахівців. Тепер на одній з кращих церков Закарпаття весело блищать "мацковські, бляшані цибульки" з чим нас усіх і вітаю! Хотіли як краще, а вийшло...