Книга XV ст, розміром з долоню: У бібліотечних фондах УжНУ є цікаві екземпляри

Книга XV ст, розміром з долоню: У бібліотечних фондах УжНУ є цікаві екземпляри
Унікальні стародруки - те, чим без перебільшень може пишатися бібліотечний фонд УжНУ. Серед старовинних книг тут і «Про наслідування Христа» – книга, що об’єднує людей. Більше про видання 15 століття розповіли у Відділі популяризації фонду Наукової бібліотеки ДВНЗ "УжНУ".

 

Починаючи з ХV століття одним з найпопулярніших богословських творів стає книга «Про наслідування Христа» Фоми Кемпійського - латинський трактат про духовний шлях християнина. Датою створення вважається 1427 р. (іноді зазначають 1417 р.). Складається з 4 книг: 1) Практичне заохочення до духовного життя; 2) Заохочення до духовного життя; 3) Про душевну втіху; 4) Про Таїнство Святого Причастя.

За кількістю перекладів на різні мови світу вона поступається лише Біблії, витримала понад 5000 видань, зокрема, вже до 1650 року вона була надрукована 745 разів. Книга почала видаватись з другої половини XV століття у багатьох країнах Європи різними форматами – від великих до мініатюрних.

У колекції відділу рукописів та стародруків Наукової бібліотеки УжНУ також є видання цього найпопулярнішого твору світової християнської літератури. Зокрема, привертає увагу мініатюрне видання 1627 року, надруковане в Антверпені у типографії Крістофа Плантена. Розміри книги: висота – трохи більше 8 см, а ширина – 5 см. Книга в шкіряній оправі, має окремий шкіряний футляр. Даний примірник належав бібліотеці Мукачівського монастиря, про що свідчить екслібрис на форзаці книги.

Ця книга досі має надзвичайно велику популярність в усьому світі. Вона написана в доступній формі і має велике практичне значення. Головне – вона є викладенням християнської віри в її чистому розумінні як школи життя за Ісусовим, вченням. Завдяки таким книгам, у контексті християнського життя, зникають всілякі бар’єри, що часто призводять до непорозуміння між людьми. Через її універсальний зміст, вчення Христа може й повинно стати об’єднавчим фактором для всіх.

Духовна спадщина Фоми Кемпійського являє собою ту надійну основу, яка дійсно допомагає долати труднощі й робити добрі вчинки за допомогою віри в Бога.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів