Орієнтуватися у світі дитячої літератури допомагали письменники

Орієнтуватися у світі дитячої літератури допомагали письменники
Як підібрати книгу дитині, радили в літклубі «Читаємо разом»

 

Як вибрати дитячу книгу, чому дітям подобаються жахастики, як зорієнтуватися в морі дитячої літератури, доповнюють чи шкодять ілюстрації в дитячих книжках та інші питання обговорювали в День Святого Миколая в літературному клубі «Читаємо разом» дитячі письменники Олександр Гаврош, Галина Малик та дослідниця дитячої літератури Оксана Панько.

За словами дослідниці дитячої літератури, викладача УжНУ Оксани Панько, дитина-читач по-різному сприймає книжку не залежно від віку, тому експертпокласифікувала читачів на три групи – читач-гравець, який сприймає книжку як гру, яка має бути яскравою, барвистою, динамічною, читач-герой, який ототожнює себе із героєм, хоче читати про себе. Перші два типи сприймають на рівні подобається/ не подобається, а мислячий читач, зазвичай підліток, який вже здатний аналізувати й бачити глибше, ніж просто історію.

Запрошені закарпатські дитячі письменники, книги яких увійшли до шкільної програми, продемонстрували свої новинки та відповіли на питання про власні бестселлери. Галина Малик представила найновішу свою книгу віршів для найменшеньких «Їде грудень на коні» та розповіла про роботу з редактором, художниками при підготовці та перевиданнях «Неймовірні пригоди Алі», «Злочинці з паралельного світу» тощо. Втручатися у свої тексти письменниця практично не дозволяє і дуже прискіпливо працює з художниками над ілюстраціями.

Олександр Гаврош представив «Легенди Срібної землі» та казку «Різдвяний песик». Автор відомих книг «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу», «Пригоди тричі славного розбійника Пинті» любить працювати з редактором й іноді прислухається до його порад, іноді робить правки до текстів, тому радить читати останнє перевидання своїх книг.

Включення до шкільної програми автори сприйняли по-різному. Якщо Галина Малик – з острахом, бо примус ні до чого доброго не приводить, то Олександр Гаврош зрадів, бо нарешті школярі зможуть читати сучасну літературу й книгу, дія якої відбувається в Закарпатті. З піратськими копіями книжок в інтернеті Галина Малик бореться гнівними листами до адміністраторів сайту, а Олександр Гаврош – ні, бо вважає це боротьбою з вітряками.

Цікавим було обговорення теми жахастиків у літературі і їх впливу на дитину. Оксана Панько стверджує, що книжка врегульовує світ як хаос для дитини, а жахастики дають емоції, які заспокоюють дитину, врівноважують. Проте не така дія у фільмів з жахами, які можуть налякати. Зрештою, письменники погодилися, що жахастиків, від яких більшість дітей фанатіє, має бути в міру.

Щодо підбору книжок для дітей, то експерти кажуть, що вибір книги є індивідуальним, залежить від розвитку дитини, її віку і зацікавлень. Але гості літклубу «Читаємо разом» радять звертати увагу на видавця, автора, якість книги тощо. Найкраще – почитати батькам кілька сторінок перед купівлею або навіть показати кілька різних книжок дитині, щоб спостерегти її вподобання. Під час акції Оксана Панько порадила список книжок від Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, який допоможе батькам зорієнтуватися в світі дитячої літератури.

Атмосферу та святкових емоцій акції в Закарпатські обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф. Потушнякадодали пісеньки про Миколая та дитячі книги.

За матеріалами Закарпатська ОУНБ ім. Ф. Потушняка

 

20 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів