«Європейське коріння» Закарпаття часів Чехословаччини презентували в Ужгороді

«Європейське коріння» Закарпаття часів Чехословаччини презентували в Ужгороді
20 грудня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф. Потушняка презентували путівник-довідник Ярослава Достала «Європейське коріння», яке нещодавно побачило світ у видавництві «Карпати».

 

Переклав з чеської мови, упорядкував, а також доповнив книгу вже відомими фактами про 1930-і роки кандидат медичних наук Юрій Фатула.

Презентоване видання є довідником про всі округи Підкарпатської Русі (нині – райони Закарпаття) за часів Чехословаччини. Воно включає, за словами перекладача і фактичного співавтора, інформацію про кількість та національний склад населення, церкви, освітні, господарські, транспортні, туристичні об’єкти тощо 505 населених пунктів Закарпаття. Юрій Фатула доповнив книгу ілюстративним матеріалом. Частину з фотографій побудованого в 1930-х роках в Ужгороді та інших закарпатських містах перекладач показав під час презентації.

Видавці переконані, що Закарпаття має позитивний досвід життя впродовж 1919-1939-их років у європейській спільноті, про що свідчить зокрема постер французькою мовою із запрошенням до Чехословаччини, на якому зображена Струківська церква і маршрут від Парижа до Підкарпатської Русі (нині - Закарпаття). Тому на форзацах книги, за словами Віктора Браславця,  розмістили символічні мости як знак, що треба руйнувати кордони і будувати мости між країнами.

Невдовзі книга «Європейське коріння» Ярослава Достала з’явиться у бібліотеках області.

З матеріалами Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка

 

21 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів