Без паніки: що робити коли захопила лавина

Без паніки: що робити коли захопила лавина
4 січня внаслідок снігопаду і хуртовини, у високогір"ї Закарпатської області очікується ІІІ (підвищений) рівень лавинної небезпеки.

 

У зв’язку з цим та з метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій Управління ДСНС України у Закарпатській області рекомендує не виходити в гори під час снігопаду і стежити за зміною погоди й дотримуватися правил особистої безпеки. Зокрема, ніколи не слід подорожувати у горах наодинці. Це основне правило, особливо під час лавинонебезпечних періодів. Катаючись на гірських схилах треба поводитися таким чином, щоб ні в якому разі не піддаватися небезпеці одночасно декільком людям. У разі, якщо лавина застане одного з них, інший зможе відкопати його чи привести до потрібного місця рятувальників.

Якщо ж ви потрапили у небезпечну ситуацію – при сходженні лавини потрібно бігти в сторону, щоб піти з її шляху. При виході в гори варто мати при собі сертифіковані «біпери», за допомогою яких можна дати знати про себе рятувальникам.

Потрібно зберігати спокій, уникати паніки; за необхідності, надати допомогу потерпілим, інвалідам, дітям дошкільного віку, людям, які знаходяться поруч.

Почувши шум снігової лавини, слід негайно заховатися за скелю, дерево; лягти на землю, захистивши руками голову, притиснувши коліна до живота, орієнтуючи своє тіло за рухом лавини і дихаючи через одяг.

Коли лавина захопила й зносить, намагайтеся виконувати плавальні рухи, створивши простір навколо обличчя та грудної клітини - це допоможе диханню, коли зупиниться снігова лавина.

Не панікувати і не дозволяти собі заснути, пам’ятаючи про те, що вас шукають і врятують.

У ДСНС України у Закарпатській області

 

03 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів