Москаль на Міжгірщині відкрив камінь, де згодом відкриє музей

Москаль на Міжгірщині відкрив камінь, де згодом відкриє музей
На урочистостях до 143-ї річниці з дня народження президента Августина Волошина, які відзначили в його рідному селі Келечин на Міжгірщині, оголосили про створення музею Героя України.

 

Відкрили пам’ятнмй камінь на місці майбутнього музею оголосив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль та народний депутат України 5 й 6 скликань, дослідник історії Карпатської України Станіслав Аржевітін.

 Масові заходи з нагоди дня народження А.Волошина за участі керівництва області, Міжгірщини, місцевих селян та громадськості району проводилися в Келечині вперше, однією з «родзинок» свята став 100-метровий національний прапор, розгорнутий школярами вздовж центральної вулиці села.

– Августин Волошин у 30-ті роки минулого століття став справжнім провідником закарпатського українства, відірваного від України й поділеного між іноземними державами, –  відзначив Г.Москаль у своїй вітальній промові. – Карпатська Україна продемонструвала всьому світу бажання закарпатців жити в Українській державі. Наш обов’язок – не забути цей історичний подвиг. І ми намагаємося це робити. У 2002 році Августин Волошин з нашої ініціативи першим в Україні посмертно був удостоєний найвищого звання Героя України. Минулого року в рамках Закону про декомунізацію на честь діячів Карпатської України в області перейменовано 27 вулиць…

У ході святкування Г.Москаль подарував школі Келечина перші примірники книжки «Августин Волошин: два ювілеї», виданої днями за кошти обласного бюджету. Книжка містить унікальні документи з особистого архіву президента Карпатської України, знайденого випадково на горищі старого будинку в Ужгороді. Презентація видання відбудеться наступного тижня в Ужгороді.

 

18 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів