В Ужгороді пройшов форум "Закарпаття – центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу"

В Ужгороді пройшов форум "Закарпаття – центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу"
Княжицький: «Держава має не лише покладатися на активність об’єднаних територіальних громад, а й мати чітку політику щодо забезпечення їхньої самодостатності в умовах децентралізації».

 

Про це сказав народний депутат України, Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький під час форуму "Закарпаття - центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу", який пройшов в Ужгороді в четвер, 22 лютого.

Захід відбувся за сприяння Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку.  

Участь у форумі взяли народні депутати України, представники Мінрегіону, місцевої влади, об'єднаних територіальних громад та громадських організацій Закарпатської області, проектів та програм міжнародної технічної допомоги, експертного середовища.

На думку Миколи Княжицького, реформа місцевого самоврядування – позитивний процес: керівниками об’єднаних територіальних громад обирають справді активних людей, вони не є політичними ставлениками центральної влади, і тому у ОТГ з’являється політична та управлінська незалежність.  Відбувається певна зміна політичної еліти на місцях, зароблені гроші залишаються в регіонах, і громада може сама вирішувати, куди направляти профіцит місцевих бюджетів.

«Разом з тим, децентралізація ставить в нерівні умови громади. На Закарпатті є населені пункти, які за рахунок курортів або лісних господарств можуть забезпечити свій розвиток. Але є високогірні селища з дисперсними поселеннями, де нема підприємств та заробітку від туризму. Навколо районного центру можна зробити громаду, об’єднавши два села. А що робити з селом, яке за 5 км в горах від цього населеного пункту? Об’єднатися з сусіднім гірським селом, яке за 20 км? Як тут бути? Держава має дати відповіді на ці питання», - наголосив народний депутат.

Він зазначив, що саме держава має врахувати особливості гірських та високогірних населених пунктів Карпат і запропонувати державну політику щодо їхнього розвитку.

«Мінрегіон має стати таким органом, який би координував роботу інших органів в контексті децентралізації.  Коли ми говоримо про реформу в медицині – створення госпітальних округів - це робить Міністерство охорони здоров’я. Коли ми говоримо про екологічні проекти, в тому числі спільні з Європою - це сфера відповідальності Міністерства екології та природних ресурсів. мін природи. Має бути один орган який би координував всю цю діяльність, коли ми говоримо про розвиток регіонів», - сказав Микола Княжицький.

Читайте також: Москаль: створення ОТГ у бідних районах Закарпаття може призвести до повного паралічу місцевого самоврядування

 

22 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів