Москаль: створення ОТГ у бідних районах Закарпаття може призвести до повного паралічу місцевого самоврядування

Москаль: створення ОТГ у бідних районах Закарпаття може призвести до повного паралічу місцевого самоврядування
Створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у бідних високогірних районах може призвести до повного паралічу місцевого самоврядування і виконавчої влади, вважає Геннадій Москаль.

 

– Перед тим, як приймати закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», слід було внести зміни до Конституції України, – переконаний голова ОДА. – Тому що прийнятий закон суперечить кільком статтям Конституції, а значить, створення будь-якої ОТГ можна оскаржити в Окружному адміністративному суді м.Києва. Так, згідно зі ст. 118 Конституції України, виконавчу владу в областях і районах здійснюють місцеві державні адміністрації. А ст. 140 Основного закону вказує – органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Днями до обласної держадміністрації надійшли матеріали щодо створення Великоберезнянської ОТГ. У зв’язку з цим хочу наголосити, що Великоберезнянський район дотаційний на 75 відсотків, а з 25 відсотків, які він заробляє на себе, левову частку становить податок на прибуток громадян.

За 2017р. до районного бюджету всього надійшло податків на 28 мільйонів 67,5 тисяч гривень. Із них по Великоберезнянській селищній раді – 21 мільйон 544,7 тисяч гривень, а Розтоцько-Пастільській сільській раді (до складу якої входять також села Костева Пастіль, Бегендяцька Пастіль і Руський Мочар) – 553,8 тисяч гривень. У разі створення Великоберезнянської ОТГ на базі Великоберезнянської селищної ради та Розтоцько-Пастільської сільської ради районний бюджет втратить податок на доходи фізичних осіб у сумі 22 млн 98,2 тисяч гривень, тобто фактично 80 відсотків своїх надходжень. Тому виникає закономірне питання – за що район утримуватиме комунальні заклади, які не ввійшли в ОТГ? А це 29 закладів культури, 13 дошкільних закладів та об’єкти соціального захисту, в тому числі територіальний центр у с.Люта.

Із ситуації щодо створення ОТГ можна вийти двома шляхами – або внести зміни до Конституції (що зараз абсолютно нереально, оскільки не зайдеться конституційної більшості у Верховній Раді). Або ж внести зміни до Закону про добровільне об’єднання  територіальних громад, який 3-м пунктом 2-ї статті передбачає економічну ефективність майбутньої ОТГ. На моє переконання, економічно неспроможні населені пункти, які живуть тільки з дотацій та субвенцій, а також податків на доходи громадян, мають бути позбавлені можливості створювати ОТГ. Інакше це самознищення районів і області.

А зараз трохи сухої статистики. Ні у Великоберезнянську селищну раду, ні у Розтоцько-Пастільску сільраду за 2015 – 2017 роки іноземні інвестиції не надходили. У Великоберезнянській селищній раді зареєстровано 1242 суб’єкти підприємницької діяльності з яких фактично сплачують податки – 437 або 35,2 відсотків (176 юридичних і 261 фізичних осіб). Решта не працюють і не закриваються, очевидно, для створення видимості «бурхливої діяльності». У Розтоцько-Пастільській сільраді зареєстровано всього 69 суб’єктів підприємницької діяльності, а фактично сплачують податки 17 або 24,6 відсотків (4 юридичні і 13 фізичних осіб). Конкретно по селах, що входять у цю сільраду, картина ще похмуріша. Розтоцька Пастіль – 23 зареєстрованих підприємців, а фактично платять податки 7. Костева Пастіль – зареєстровано 21, а сплачують податки 7. Бегендяцька Пастіль – зареєстровано 17, а платять 2. Руський Мочар – зареєстровано 8, а платить 1. Розтоцько-Пастільська сільська рада має «аж» 11 платників єдиного податку, 4-х платників земельного податку, 2-х платників податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизними товарами.  До речі, в 2017 році тут народилося 6 дітей, зате померло 20 людей. Якщо такі темпи збережуться, то скоро живим залишиться тільки керівник потенційної ОТГ.

Замість того, щоб зайнятися пошуком інвестицій і створенням робочих місць для піднесення економіки, дехто шукає способи, як украсти від району податок на доходи громадян, заявити про себе, як про великого реформатора, а сам район залишити голим і босим. Але розвалити район і область псевдореформаторам, які хочуть коронувати себе князьками або під виглядом ОТГ нарізати округи під наступні вибори, я не дам!

moskal.in.ua

 

21 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів