Кедровий заказник «Горгани і Тавпіширка» – клондайк для екоподорожей на Закарпатті (ФОТО)

Кедровий заказник «Горгани і Тавпіширка» – клондайк для екоподорожей на Закарпатті (ФОТО)
Кедровий заказник «Горгани і Тавпіширка» - унікальний природний куточок, розташований на висоті 1370 метрів над рівнем моря у Плайському лісництві Брустурянського лісомисливгоспу. Лісівники кажуть, що кедрам понад 300 років і на кам'янистих розсипищах ростуть кедрово-смерекові, смереково-кедрові праліси, серед яких місцями трапляються березово-кедрові та чисті кедрові бори. Резерват має наукове значення і головне завдання тамтешніх лісівників - збереження унікальної природи.

 

Цими днями, на території заказника відбувся інформаційний день для журналістів на багато цікавих тем, які стосуються лісової галузі. Один із днів був присвячений старовіковим кедрам, які живуть вже третє століття і «бачили» навіть ерцгерцогиню Австрії, імператрицю Священної Римської імперії з династії Габсбургів Марію Терезію. Позашляховики, кросовери і пікапи стали частиною експедиції, пройшовши високогірні ділянки, суворі крутосхили та лісові дороги.

Сучасні тенденції розвитку туризму на Закарпатті демонструють зростання попиту на послуги природного, екологічного туризму приблизно на 20-30 відсотків щорічно. Тільки протягом 2017 року екологічні місцини та ліси Закарпаття відвідали близько 2 мільйонів туристів з України та закордоння, що є абсолютним рекордом для області. Набратися вражень мандрівники, фотохудожники та журналісти й насолодитися традиційними маршрутами, прагнуть в незвичайних місцях. Кожен раз у лісівничий прес-тур журналісти вирушають у нові місця і кожен раз не перестаємо дивуватися як природним, так і історичним пам'яткам. І, звичайно, лісівничій культурі гостинності: адже про неї чув кожен!

І це не може не тішиті лісових господарників, які чатують лісові кордони і поступовими кроками розвивають туризм і рекреацію. Приємно відчувати себе першовідкривачем унікальних або зовсім диких стежок. Брустурянський лісомисливгосп - територія саме з такими локаціями. Місцева архітектура, дерев’яні будинки, ліси та суворі лісівничі умови праці вписуються в високогір'ї, фон смерекових та кедрових лісів ідеально - в фотокартки. У кожному пейзажі передається місцевий колорит - то, навіщо і відправляються мандрівники.

Державне підприємство «Брустурянське лісомисливське господарство» – одне з найбільших та найуспішніших в області. Якщо ж брати до уваги кількість населених пунктів, які розміщені на території, підпорядкованій лісництву, то підприємство, напевно, взагалі матиме першість в області за густонаселеністю.

Директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун розповідає: «В даний час об’єкти природно-заповідного фонду ДП «Брустурянське ЛМГ» займають 7 % від загальної площі лісомисливгоспу. А це 2800 гектарів захисних лісів, рекреаційно-оздоровчих лісів та лісів природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення. Ще майже 2000 гектарів запроектовано віддати в праліси, квазіпраліси та старовікові насадження. У лісових масивах держлісгоспу є декілька об’єктів природно-заповідного фонду, серед яких державного значення – «Горган та Тавпіширка», «Гладин», «Кедринський», а також місцевого значення – «Аршична», «Явірник», «Бертяник». У Груниківському лісництві є буферна зона, яка прилягає до Карпатського біосферного заповідника площею 2126 га».

І одним з унікальних, якому варто приділити особливу увагу є заказник державного значення «Горгани і Тавпіширка». Розташований заповідник в Плайському лісництві на Тавпіширському хребті. Загальна площа, на якій росте незайманий кедровий ліс становить 248 гектарів. Як стверджує майстер лісу Плайського лісництва Михайло Павлюк, ця територія на лісництві - унікальна як для Тячівського району, так і для Закарпатської й сусідньої, Івано-Франківської областей. Заказник знаходиться на території Тячівського району і межує з Богородчанським та Рожнятівським районами Івано-Франківської області. Ця земля багата рідкісними видами рослин і тварин.

У результаті великої протяжності природні зони заповідної території відрізняються великою різноманітністю. Гірський рельєф перемежовується з безкрайніми луковими рівнинами. У цьому регіоні відзначається активна сейсміка і вулканізм. Хребет складається з сірих грубошарових пісковиків, він укритий кам'яними розсипами.

Дирекцією лісгоспу особливо охоронюваних природних територій розроблено піші та вело маршрути по унікальним природним об'єктам. Нещодавно разом із туристичним товариством «Карпатські стежки» встановили інформаційно-охоронний аншлаг, прочистили екологічну стежку та встановили альтанку для відпочинку.

Начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга відмічає, що уже за часів господарювання у Брустурянському лісомисливгоспі він уже робив акцент на розвитку туризму та рекреації, адже такий прекрасний куточок має давати ефект не лише від заготівлі лісу. Найперше потрібен розвинутий туризм та рекреація. Мусить бути користь від цього і для гірського села, і для району, і для області. На території є дуже цікаві місця, такі як, наприклад, лінія Арпада чи перевал Легіонів. Є і плантація Масарика: старожили розповідають, що чеський президент був у наших горах. Також є цікава легенда про графа Шенборна. Нібито він колись тут полював і підстрелив оленя. Але як побачив дуже сумні очі помираючої тваринки, зарікся полювати на оленів, а на пам’ять про це наказав встановити камінь-знак. Там викарбувана голова оленя і зверху написано латиною «Губертус». Є ще гора, яка називається Татарівка, що свідчить про перехід татар через ці гори. Тобто маємо про що говорити і що показати туристові. А екологічний маршрут «Кедренський заказник «Горгани і Тавпіширка» - клондайк для екоподорожей» і він швидкими темпами набирає популярність, особливо в осінній час, коли починається рев оленя і взимку, коли мешканці лісу приходять до підгодівельних майданчиків.

Варто відзначити, що ведеться велика робота з охорони території заказника. Лісничий Плайського лісництва Іван Меклеш каже, що у літню пору, коли у ліс приїжджають відпочивати туристи або збирачі яфин, співробітники Плайського лісництва регулярно проводять рейди і спілкуються з гостями, розповідають про правила розпалювання багаття, паркування транспорту в природоохоронній зоні, тощо. У зимовий час організовуються маршрутні обліки тварин, які дозволяють з точністю визначати чисельність того чи іншого виду.

Відтак по лісівничих дорогах, збудованих ще у 2008 році команда журналістів Закарпаття дісталася до унікальних місць - заказників, перевалів, хребтів, реліктових лісів та крутих вершие, в яких побували навіть не всі місцеві жителі Тячівщини. Можна сказати, ми свого роду першовідкривачі. Подорож вийшла захоплюючою: високогірні світанки і вечірні тумани, парості Іван-чая і місцевий екоколорит. Це ідеальний мікс для того, щоб набратися вражень, зарядиться драйвом і випробувати себе на міць.

Поїздка вийшла чудова: у відмінній компанії і з позитивним настроєм!

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

24 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів