Хресним шляхом — до найдавнішої каплиці міста над Тисою

Хресним шляхом — до найдавнішої каплиці міста над Тисою
У суботу, 15 вересня, у римо-католиків Закарпаття – обов’язковий спомин Пресвятої Діви Марії Страждальної. З цієї нагоди Хустська римо-католицька громада храму св. Анни та Йоакима зібралася для спільної молитви.

 

Хресною дорогою вірники піднялися до однієї з найдавніших каплиць Хуста, яка знаходиться на території римо-католицького кладовища. Там відбулася і Служба Божа, яку відправили настоятель храму о. Олександр Сулінчак та о.Степан Самборський.

Культова споруда на честь Пресвятої Діви Марії Страждальної була споруджена в 1877 році. У 1945 році її забрали від громади й повернули тільки через 49 років.

У оригіналі каплиця була названа на честь Успіння Пресвятої Марії, після реставрації та освячення її перейменували на каплицю Пресвятої Діви Марії Страждальної. Окрасою культової споруди є робота одного з місцевих художників, на якому зображена страждальна Марія.

Особливе місце для молитви на території вічного спокою було відреставровано й освячено в 2010 році.

Об`єднавши зусилля, громада привела в належний стан й кладовище, засноване приблизно в 1860-1865 роках. Адже з 1960 року, коли санепідемстанція заборонила поховання у зв`язку з введенням в дію джерела питного водопостачання, цвинтар занепав. І тільки у 1995 році громада отримала дозвіл у влади на вирубку дерев, оновлення пам`ятників тощо.

До слова, оскільки неподалік знаходиться й військовий цвинтар, то третій рік поспіль до Хуста приїжджають представники спільноти оберігачів військової та культурної історії з угорського міста Сентендре. Волонтери відновлюють забуті могили солдатів, загиблих під час Першої та Другої світових воєн.

Джерело: Карпатський об’єктив

 

16 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів