Колекція листівок із минулого століття є у жительки Хустщини на Закарпатті

Колекція листівок із минулого століття є у жительки Хустщини на Закарпатті
Листівки 20 століття зберігає Єлізавета Нейметі з села Драгово на Хустщині. Бабуся жінки продавала їх у своєму магазині, який у той час називали трафікою. Магазин проіснував кілька років. Жінка зберегла близько сотні листівок. Половину залишила у себе вдома, інші віддала шкільному музею.

 

Бабуся Єлізавети Нейметі приїхала до села Драгово на Хустщині в 1919 році, після того, як дізналася, що її чоловік загинув на війні. Згодом жінка отримала дозвіл відкрити магазин – трафіка його називали – у центрі села. Там вона торгувала різною продукцією.

"А трафіка була вже після того всього. Десь 1938-39 рік, — розповіла Єлізавета Нейметі. — Їй видали якийсь такий лист, що вона мала право мати трафіку без податків, без нічого. Вона отримала той магазин. У ньому було все: від гасу до одягу. І ці листівки лише залишилися з того магазину. Але вона не довго пропрацювала в тому магазині, бо почалася війна. Якось так закрутилося-завертілося, що відібрали в неї"

Із усієї продукції, яка була в магазині, залишилися тільки листівки, здебільшого Великодні. Їх до магазину привозив батько жінки з Будапешта. Єлізавета Нейметі у дитинстві з ними гралася.

Суспільне Закарпаття

 

21 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів