Закарпатський фотограф Валентин Кузан презентує унікальну виставку в столиці

Закарпатський фотограф Валентин Кузан презентує унікальну виставку в столиці
Фінальну арт-середу 2018 року пропонуємо провести з фотографом Валентином Кузаном на відкритті його дебютної виставки. В експозиції вибрані портрети українських художників, знятих для проекту-дослідження культурних процесів сучасної України Сultprocess. На відкритті виступить джазовий піаніст і композитор Майк Кауфман-Портніков.

 

Проект Сultprocess – це фотографічне дослідження українського культурного процесу та фіксація персоналій, чия діяльність є знаковою для формування культури періоду Незалежності. Протягом 2016-2018 років Валентин відзняв тисячі кадрів з українськими письменниками, музикантами, художниками і фотографами. Перша виставка Сultprocess присвячена художникам. До експозиції увійшли портрети Влади Ралко, Володимира Буднікова, Тіберія Сільваші, Анатолія Криволапа, Олекси Манна та інших.

Документальні портрети митців зняті переважно в місцях, де вони працюють - у майстернях, під час резиденцій та вдома. «Коли почалася війна, я зрозумів, що хочу задокументувати український культурний процес і відчув, що для мене дуже важливо звернути більше уваги на людей, які його творять. Бо культура – річ надзвичайно крихка. І водночас – чи не найважливіша із того, що ми в цій війні обороняємо.

Колись давно я дивився на фотографії дуже крутих українських авторів і дивувався: до них було прикуто настільки мало уваги, що ці люди не мають портретів, здатних бодай наближено репрезентувати рівень цих особистостей. І вирішив, що буду працювати над цим – скільки б часу це не зайняло», – говорить Валентин Кузан.

Робота Валентина Кузана частково натхненна Арнольдом Ньюманом, що започаткував жанр портрета в природному середовищі. Також це данина «Портретам сучасників» Анатолія Петрицького – серії живописних та графічних портретів діячів української культури 1920-1930-х років. На думку фотографа, Петрицький проробив колосальну роботу майже над тим, що і він – але 100 років тому, і порівняння цього періоду та сучасності дозволяє проводити подекуди надихаючі, а подекуди тривожні паралелі. 

Проект Сultprocess є суб’єктивним дослідженням, що триває й досі. Тож перелік представлених в експозиції персонажів українського культпроцесу не є вичерпним і буде доповнюватися.

Валентин Кузан – фотограф, поет. Знімає з 16 років. Автор проекту «Театр 220». Серед його відомих робіт – портрети письменників Сергія Жадана,Тараса Прохаська та Оксани Забужко, співачки Джамали, музиканта Олега Скрипки. Співавтор проекту Ukraїner https://kuzan.myportfolio.com/kultprocess

Початок о 19.00. Вхід вільний.

 

25 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів