“Легенди Різдва”: в Закарпатській філармонії представили святкову концертну пограму (ФОТО)

“Легенди Різдва”: в Закарпатській філармонії представили святкову концертну пограму (ФОТО)
Концертну пограму “Легенди Різдва” напередодні в обласній філармонії представив Заcлужений академічний Закарпатський народний хор. Традиційно колектив підготував до свят унікальне автентичне дійство – поєднали давні особливості відзначення зимових свят у культурах різних національностей, що проживають у нашому краї. Зі сцени великого залу лунали старовинні закарпатські колядки, угорські, румунські, словацькі. Уперше в програмі колективу були й народні ромські пісні.

 

Соліст хору Петро Матій виконав маловідомий варіант коляди “Бог предвічний”, солістка Мирослава Копинець – композицію зі збірки “Голоси предків”, де зібрані твори початку ХХ ст. Унікальні колядки глядачам подарували й солісти Яна Садварій, Ольга Свида, Андрій Свид та інші. Цьогоріч до репертуару внесли і нові коляди: “Христос рождається”, “Народився Бог на санях” на слова Богдана-Ігоря Антонича тощо.

Також під час концерту звучали й твори в обробці художнього керівника та диригента хору Наталії Петій-Потапчук. Лунали і вірші: поет Василь Матола прочитав авторські поетичні рядки про рідний край. Продемонстрували публіці танці у постановці Михайла Шутєва, Клари Балог, Михайла Суслікова тощо.

Особливістю концерту стало те, що його обрамленням був звук трембіт: цим інструментом-символом розпочали та завершили програму. За словами Наталії Петій-Потапчук, існує повір’я, що трембіта може звучати в хаті тільки на Різдво – так вона оберігає оселю і всіх, хто в ній живе, від зла.

Слід відзначити й особливі костюми артистів – автентичний зимовий одяг різних національностей Закарпаття: гуні, кептарі, вуйоші… Стародавні сани із Закарпатського народного музею архітектури та побуту прикрашали святкову сцену під час концерту.

Послухати колядки прийшов і Ужгородський міський голова Богдан Андріїв: він подякував художньому керівнику хору Наталії Петій-Потапчук за чудову нагоду поринути у світ традицій святкувань Різдва, такого, яким його відзначали ще наші предки.

Ужгородська міська рада. Офіційна сторінка

 

27 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів