В Ужгороді викинули на сміття люмінісцентні лампи. Спеціалісти перевіряють місце на предмет радіаційного забруднення!

В Ужгороді викинули на сміття люмінісцентні лампи. Спеціалісти перевіряють місце 
на предмет радіаційного забруднення!
Державна екологічна інспекція у Закарпатській області повідомила про випадок. зафіксований вихідними в обласному центрі Закарпаття.

 

26 січня 2019 року до Державної екологічної інспекції у Закарпатській області надійшло повідомлення від оперативного чергового  Управління ДСНС України у Закарпатській області про несанкціоноване розміщення відходів за адресою: м. Ужгород, вул. Достоєвського, інформує Державна екологічна інспекція у Закарпатській області.

Державний інспектор з охорони навколишнього природного  середовища Закарпатської області прибув на місце події. В ході огляду ним зафіксовано несанкціоноване розміщення непридатних люмінесцентних ламп на майданчику збору твердих побутових відходів та прилеглій території до будинку № 20, що на вул. Достоєвського в м. Ужгород. Загальна кількість ламп становила близько 80 штук.  На місце були викликані спеціалісти Управління ДСНС України у Закарпатській області, Ужгородського ВП  ГУНП  у Закарпатській області та ТОВ «АВЕ Ужгород» .

Зокрема, аварійно-рятувальний загін спецпризначення провів обстеження на предмет радіаційного та хімічного забруднення. Радіаційний фон знаходився в межах норми, небезпечних речовин не виявлено. Працівники поліції розпочали дії щодо встановлення осіб, причетних до незаконного складування небезпечних відходів (люмінесцентні лампи). Силами ж ТОВ «АВЕ Ужгород»  проведено очищення сміттєвих баків і прилеглої території та вивезено люмінесцентні лампи на зберігання, до вирішення питання їх подальшої утилізації.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області наголошує, що непридатні люмінесцентні лампи відносяться до відходів І класу небезпеки. Викидати енергозберігаючі та люмінесцентні лампи разом з побутовими відходами суворо забороняється. Адже якщо не дотримуватися певних правил, існує цілком реальна загроза для здоров'я  людини та довкілля. Кожна розрядна лампа містить ртуть. А ртуть – це токсична речовина, яка не має ані запаху, ані смаку. Потрапляючи в організм навіть у невеликій кількості, вона  накопичується у легенях, а отже, і в усіх клітинах нашого організму і спричиняє гострі або хронічні отруєння. Тому тимчасове зберігання з подальшою утилізацією енергозберігаючих та люмінесцентних ламп здійснюється виключно спеціалізованими підприємствами, які мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. 

             Одночасно Державна екологічна інспекція у Закарпатській області попереджає, що за порушення вимог законодавства в частині поводження з відходами передбачена адміністративна відповідальність  у вигляді штрафу: на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 гривень) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень).

 

 

28 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Ужгородка 2019-01-28 / 20:08:00

    Де в Ужгороді можна здати люмінесцентні та енергозберігчі лампи? Напишіть, будь ласка!