На Закарпатті виялено несанкціоноване розміщення люмінісцентних ламп

На Закарпатті виялено несанкціоноване розміщення люмінісцентних ламп
26 січня 2019 року до Державної екологічної інспекції у Закарпатській області надійшло повідомлення від оперативного чергового Управління ДСНС України у Закарпатській області про несанкціоноване розміщення відходів за адресою: м. Ужгород, вул. Достоєвського.

 

Державним інспектором з охорони навколишнього природного  середовища Закарпатської області під час огляду зазначеної території зафіксовано несанкціоноване розміщення непридатних люмінесцентних ламп на майданчику збору твердих побутових відходів та прилеглій території до будинку №20, що на вул. Достоєвського в м. Ужгород. Загальна кількість ламп становила близько 80 штук.  На місце були викликані спеціалісти Управління ДСНС України у Закарпатській області, Ужгородського відділу поліції  Головного управління Нацполіції  у Закарпатській області та ТОВ «АВЕ Ужгород».

Зокрема, аварійно-рятувальний загін спецпризначення провів обстеження на предмет радіаційного та хімічного забруднення. Радіаційний фон знаходився в межах норми, небезпечних речовин не виявлено. Працівники поліції розпочали дії щодо встановлення осіб, причетних до незаконного складування небезпечних відходів (люмінесцентні лампи). Силами ж ТОВ «АВЕ Ужгород»  проведено очищення сміттєвих баків і прилеглої території та вивезено люмінесцентні лампи на зберігання, до вирішення питання їх подальшої утилізації.

Держекоінспекція наголошує, що непридатні люмінесцентні лампи відносяться до відходів І класу небезпеки. Викидати енергозберігаючі та люмінесцентні лампи разом з побутовими відходами суворо забороняється. Адже якщо не дотримуватися певних правил, існує цілком реальна загроза для здоров'я  людини та довкілля. Кожна розрядна лампа містить ртуть. А ртуть – це токсична речовина, яка не має ані запаху, ані смаку. Потрапляючи в організм навіть у невеликій кількості, вона  накопичується у легенях, а отже, і в усіх клітинах нашого організму і спричиняє гострі або хронічні отруєння. Тому тимчасове зберігання з подальшою утилізацією енергозберігаючих та люмінесцентних ламп здійснюється виключно спеціалізованими підприємствами, які мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

За порушення вимог законодавства в частині поводження з відходами передбачена адміністративна відповідальність  у вигляді штрафу: на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 гривень) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень).

dei.gov.ua

 

30 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів