Цього місяця переходимо на літній час 2019: до чого слід готуватись закарпатцям

Цього місяця переходимо на літній час 2019: до чого слід готуватись закарпатцям
Перехід на літній час в Україні відбудеться в останню неділю березня. У 2019 році це станеться в ніч з 30 на 31 березня. Переводять стрілки годинника на літній час о 03:00 на одну годину вперед. Тобто спати українці почнуть на 60 хвилин менше.

 

Фахівці застерігають: весняна зміна часу підвищує ризик серцевих нападів – у тих, хто має попередню історію серцевих хвороб, повідомляє The Daily Mail.

"Переведення годинника на годину вперед у березні асоціюється із зростанням ризику серцевих нападів у понеділок та вівторок на 20-24%", – пояснює лікар Мартін Янг з Університету Алабами у Бірмінгемі..

Кожна клітина у тілі людини має внутрішній годинниковий механізм, відомий як циркадний годинник. Він керує ритмами біологічних процесів.

Цей механізм спирається на приблизно 24-годинний розклад, реагуючи на зміну світла і темряви.

Але коли циркадний годинник переривають чи раптово змінюють, здоров'я людини опиняється під загрозою.

За словами лікарів, перехід від сну до пробудження – це вже стрес для організму.

"Коли ми відчуваємо різку зміну, – таку, як втрата години сну, наш внутрішній годинник не має достатньо часу, щоб підготувати до цього наші органи", – впевнений Янг.

Багато людей страждають від безсоння через цей щорічний ритуал, що у свою чергу може призвести до діабету чи серцевих хвороб.

Переведення годинника також може змінити відповідь організму на запалення – це є ще одним фактором для серцевого нападу.

До всього, втрата години сну порушує тонус симпатичної нервової системи людини, яка керує електричними сигналами, котрі тіло надсилає до серця, коли людина прокидається вранці.

Фото alanpoulson/Depositphotos

Людина позбавлена сну – симпатичний тонус підвищений, що може призвести до серцево-судинних захворювань.

Лікар Янг підкреслює: час сну – єдиний час, який не повинен змінюватись.

Так чи інакше, цієї неділі людям доведеться переводити свій внутрішній годинник.

На думку лікаря Девіда Ернеста, з Техаського наукового медичного центру A&M, адаптація може відбутися швидко – чи зайняти більше часу.

"Теоретично, зміна часу на одну годину не повинна вимагати довшої адаптації, ніж один-два дні, однак інколи це не так".

Найшвидший спосіб пристосуватися – змінити свій графік, каже лікар Ернест.

Найперше, що можна зробити – їсти і спати за новим часом вже у перший день після переведення годинника на літній час.

Також фахівець радить переводити будильник і щодня позбавляти себе 20 хвилин попередньо доданого сну протягом трьох днів: якщо у понеділок вставати треба о 7й, у суботу варто поставити будильник на 7:40, у неділю – на 7:20, а вже у понеділок – на 7 рівно.

Людина має їсти повноцінний сніданок, виходити на сонячне світло і робити фізичні вправи.

Всі ці вправи допоможуть перевести центральний "годинник" у мозку, який реагує на зміну дня і ночі, і периферичні годинники – такі, як у серці. Вони реагують на харчування і фізичну активність.

"Це дозволить вашому тілу природним способом синхронізуватися зі змінами в навколишньому середовищі, що зменшить ймовірність проблем, несприятливих наслідків для здоров'я у понеділок", – підсумовує фахівець.

life.pravda.com.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів