Як закарпатцям уберегтися від шахраїв, орендуючи житло?

Як закарпатцям уберегтися від шахраїв, орендуючи житло?
Тема оренди житла популярна й актуальна. Якщо ви шукаєте помешкання на нетривалий час, то, звісно, є чимало безпечних платформ, як Booking, AirBnB тощо. А як не потрапити на гачок шахраїв, якщо шукаєш оселю для тривалого проживання? Uzhgorod.net.ua питав порад у керівника агенції нерухомості «ПІК» Павла Дацьо.

 

– Останнім часом досить багато випадків шахрайства. Особливо часто клієнтів «кидають» на ОЛХ і подібних сайтах.

– Дійсно, випадків шахрайства дуже багато, їх число зростає. Як правило, злочинці використовують досить просту та примітивну схему. Вони реєструють оголошення про оренду квартири на популярних інтернет-ресурсах, додають гарні фотографії, роблять цікавий опис. І майже у всіх випадках стоїть приваблива ціна. Вона нижче ринкової, тому люди і попадаються на такі схеми. Шахраї просять скинути передоплату чи аванс, мовляв, у них є ще клієнти, тому потрібна гарантія, або апелюють до того, що зараз не мають часу показати.

Якщо ви телефонуєте по оголошенню і вам відмовляють у перегляді через невагомі причини або одразу просять скинути певну суму, ймовірно це шахраї.

– Як від цього убезпечитися?

– Перш за все, спробуйте дізнатися про пропозиції оренди у знайомих. Також безпечно це робити через агенції нерухомості або ріелторів.

Якщо все ж використовуєте інтернет-ресурси, завжди звертайте увагу на ціну (вона повинна бути ринковою, не сильно відрізнятися від інших). Також слід звернути увагу на фотографії. А також не соромтеся питати все, що вас цікавить. Добросовісні власники завжди розкажуть та безперешкодно покажуть вам свою квартиру.

– Ну і про роль ріелтора. Скільки коштують такі послуги та які переваги вони мають? Як знати, що й ріелтор не обдурить?

– Послуги ріелтора в Ужгороді коштують 50% від вартості орендної плати за місяць. Це разовий платіж, який сплачує винаймач під час укладання договору. Переваги роботи з ріелтором у тому, що він є свого роду гарантом, як для орендодавця, так і для орендаря. Тому сторони укладають договір, у якому прописані всі необхідні умови, щоб уникнути випадків шахрайства.

Також коли ви шукаєте собі житло, ріелтор зразу запропонує декілька своїх варіантів, чим зекономить вам купу часу та нервів. Якщо вони вас не влаштують – шукатиме за заданими критеріями.

А щодо совісності, то варто запам’ятати, що ріелтору немає сенсу обдурювати клієнтів, адже уклавши угоду, він заробляє свої комісійні.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

02 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів