В Ужгородському скансені предствили унікальну різьбу Федора Бабинця

В Ужгородському скансені предствили унікальну різьбу Федора Бабинця
У фондовій колекції Закарпатського музею народної архітектури та побуту зберігаються твори багатьох народних майстрів краю, серед них тонким смаком, знанням та любов’ю до рідного краю, відчуттям матеріалу, тематичним спрямуванням та мистецьким вирішенням виділяються твори різьбяра та самодіяльного художника Федора Бабинця.

 

Федір Михайлович Бабинець народився 22 лютого 1910 р. в с. Скотарське Воловецького району у бідній родині. Різьбленням та малюванням Ф.М. Бабинець почав займати у зрілому віці.

Серед робіт майстра насамперед виділяються живописні полотна, барельєфи, ужиткові та декоративні речі, виготовлені з дерева та рогу. За часом створення більшість робіт Ф.М. Бабинця припадає на 1963-1974 рр., тобто на останнє десятиріччя життя. Помер Федір Михайлович Бабинець 21 вересня 1974 р. у Волівці.

Ф.М. Бабинець відноситься до самодіяльних живописців, яких прийнято називати народними наївними художниками. У своїй творчості вони використовували мову символів з наївними виражальними засобами, близькими до декоративних. Індивідуальна творча манера Ф. Бабинця привертає увагу своєю фольклорною направленістю.

 uzhgorod.net.ua

 

20 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів