Ліс у смартфоні – сучасні реалії закарпатських лісівників

Ліс у смартфоні – сучасні реалії закарпатських лісівників
«У кожного керівника в смартфоні – карта свого підприємства і він чітко бачить, де в який період вирубка, де і які висаджені лісові культури тощо. Працювати так значно ефективніше і легше», – розповідає про роботу галузі начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.

 

Цифрові технології вже давно «на порядку денному» закарпатських лісівників. Першими ще в 2005 році отримали сертифікат FSC, який за комплексною оцінкою надається  Лісовою наглядовою радою, геоінформаційна система працює з 2007-08 років.

«Приємно, – зазначає Валерій Мурга, – що влада зараз звернула увагу на електронний облік деревини в інших постійних користувачів, це дуже правильно, бо всі мають працювати в рівних умовах. У нас це діє років уже 10. Спочатку було складно, навчити людей, перелаштуватися. Але зараз – це звична річ».

Хоча головна цінність, каже начальник обласного управління, – все таки люди. Скажімо, коли напередодні професійного свята колектив закарпатських лісівників піднімався на Петрос, у більшості сходження зайняло 1,5-2 години, а в Юрія Сойми, директора Великобичківського державного лісомисливського господарства – 20 хвилин. Він розповідає: «Професія лісівника зобов’язує мати добру фізичну підготовку і підтримувати форму. Ми вже звикли до сучасних технологій, щоб територію оглядали квадрокоптери, діяли фото пастки на порушників. Але безпосереднє спілкування з лісопорушником дає значно вагоміший результат. Я це практикую, багато ходжу, цього вимагаю й у працівників».

Сьогодні, 15 вересня, – День працівників лісу. Зі святом!

uzhgorod.net.ua

 

15 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів