Садівникам на замітку: як створити бузковий квітник

Садівникам на замітку: як створити бузковий квітник
Гілки бузку навіть не гинуть під снігом, який раптово випав. Головне, щоб він швидко розтанув.

 

Квітуча огорожа

Дуже ефектно виглядає "паркан" з кущів бузку з квітками різного забарвлення. Підбирайте сорти приблизно однієї висоти і чергуйте рослини з рожевими, білими, ліловими, фіолетовими квітками. Така шикарна огорожа під час цвітіння (з травня по червень) нікого не залишить байдужим. Жива огорожа з однотонного бузку теж виглядає непогано.

Також бузок можна посадити поруч з іншими квітучими або декоративнолистовими чагарниками. Відмінне дизайнерське рішення — дует бузку і садового жасмину. Як тільки відцвіте перший — сусід прийде йому на зміну.

Приваблива група

Добре виглядають кілька кущів бузку в групі. При цьому можна висаджувати як один сорт, так і кілька різних. Сад відмінно прикрашає групу одночасно розквітлих бузків різних відтінків. А якщо ви віддаєте перевагу використовувати гілочки кущів для зрізання, то краще посадити в квітнику сорти, що розпускаються в різний час. Тоді у вашому домі довго пануватиме приємний аромат запашних квітів.

Такою групою з розлогих кущів можна заповнити порожній кут ділянки або прикрити непривабливу споруду. А бузок, висаджений біля патіо або зони барбекю, відгородить місце відпочинку від сусіднього будинку.

У гордій самоті

Одинокий кущ бузку, посаджений на тлі газону або біля стіни будинку, повинен бути бездоганної форми. Така рослина завжди на виду, тому до обрізування і формування крони потрібно підійти відповідально.

У таких посадках найбільш ефектно виглядає штамбовий бузок. Сформувати це незвичайне деревце нескладно. Сильнорослий однорічний саджанець укоротіть на висоту близько пів метра, залишивши частину втечі з 3-6 парами добре розвинених бруньок. Всі пагони, що ростуть нижче на штамбі, видаліть. Коли гілочки відростуть, сформуйте з них крону.

Крону штамбового бузку потрібно періодично проріджувати.

Монохромний сад

Бузок можна посадити в однотонному саду в якості ведучої рослини. З фіолетовими кущами будуть відмінно поєднуватися рослини з лілово-бузковими квітками. У квітнику можна посадити агератум, барвінок, вербену, віолу, геліотроп, гортензію, запашний горошок, ірис, лаванду, рододендрон, традесканцію, флокс, шавлію тощо.

Монохромні сади з фіолетовими квітками і зеленим листям виглядають дуже ефектно.

Монохромний білий сад також немислимий без бузку з білосніжними квітками. Поряд з цим чагарником можна посадити жасмин, анемону дібровну, астранцію, конвалія, проліски, ромашку, нарцис і ін.

Це далеко не всі можливі варіанти застосування бузку в ландшафтному дизайні. Ця рослина відмінно виглядає в змішаних посадках поруч з туями і ялівцем. Крім того, під кущами бузку можна посадити хости з блакитними листям, а також цибулинні, які не треба часто викопувати: проліски, шафран, хіонодоксу, пізньоцвіт. Поєднуйте рослини за забарвленням квіток — і від вашого саду буде неможливо відвести погляд.

 

21 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів