Шпаргалка: як продовжити життя квітів

Шпаргалка: як продовжити життя квітів
Це цікаво знати, зберігайте!

 

Як зберегти живі зрізані квіти у вазі довше

Основні рекомендації щодо продовження свіжості букета стосуються початкових кроків, починаючи з розпакування букета. Уважно вивчіть склад конкретної квіткової композиції і йдіть простими, але ефективними лайфхаками, які допоможуть зберегти квіти у вазі як можна довше.

  • Незалежно від виду рослин важливо видалити зайве листя від стебел, а у троянд та інших колючих квітів ще й шипи. Надлишок листя призводить до швидкого гниття, тому важливо відсікти все зайве. Тверді стебла (троянди, хризантеми) потрібно обрізати косим зрізом: такий спосіб збільшує площу для всмоктування вологи з вази.
  • Для того щоб квіти простояли у вазі як можна довше, зберегли свіжий вигляд і аромат, їх потрібно підгодовувати спеціальними добавками. Такі підживлення продаються у квіткових магазинах і розраховані конкретно для домашнього застосування. Букети, що стоять у вазах, зазвичай підгодовують мінералами. Вони надають зелені насиченість кольору, а бутони стають помітно яскравіше. Підгодівля для квітів дозволяє зберегти воду у вазі чистою надовго, а термін життя букета збільшується у 2-3 рази!
  • Свіжому букету потрібен час, щоб звикнути до кімнатних умов. Не поспішайте знімати упакування з квітів, поступово підготуйте рослини до мікроклімату приміщення. Букети, придбані в холодну пору року, потрібно спочатку заносити на засклений балкон, а через 20-30 хвилин переносити в кімнату.
  • Квіти не люблять сухе повітря і прямі сонячні промені: не ставте букет біля приладів, які випромінюють тепло, біля батарей і на підвіконня.
  • Куплені квіти не люблять звичайну воду, тому відразу ж додавайте у вазу флористичні мінерали, але попередньо замочіть букет без обгортки в посудині чи ванні з водою кімнатної температури, щоб наситити не тільки коріння, але й самі бутони.
  • Підрізайте живі квіти тільки ножем або спеціальним секатором для рослин. Дуже важливо не пошкодити стебло — це прискорить гниття.
  • Змінюйте воду у вазі щодня або 1 раз у 2 дні. Освіжайте зріз стебла на 1-2 см щодня: дуже важливо, щоб канал для поглинання вологи не затягувався захисною плівкою. Оновлюйте зріз, тримаючи стебла під водою, щоб пухирці повітря не потрапили в канали для поглинання вологи.
  • Використовуйте для збереження квітів у вазі талу воду: заморожування вбиває мікроби. Для цього заморозьте кілька пляшок із водою і поставте в морозилку. У розморожену воду додайте підгодівлю і тільки потім занурюйте в неї рослини.

Як зберегти зрізані квіти у вазі довше: хитрощі флористів

 

Як зберегти квіти на зиму або як зберегти свіжі квіти кілька місяців — досить поширені питання. Найнадійніший спосіб: спробувати проростити коріння і пересадити рослини в ґрунт, але далеко не всі квіти можуть прижитися в неволі. Спробуйте зберегти букет у вазі хоча б кілька тижнів.

  • Складні букети з троянд та інших рослин краще відразу ж розібрати: троянди поставте окремо, а гілочки та інші квіти помістіть у загальну вазу.
  • Для того щоб зберегти троянди у вазі, використовуйте ацетилсаліцилову кислоту (аспірин): таблетка на літр прохолодної води.
  • Троянди необхідно окропити з пульверизатора або занурити у ванну з водою, щоб наситити головки вологою.
  • Бузок та інші кущові квіти потрібно зберігати у підкисленій воді. Розщепіть стебла, щоб відкрити канали для всмоктування вологи, обприскуйте суцвіття на ніч із пульверизатора та прикривайте на ніч змоченим у воді папером.
  • Прив'ялі букети можна реанімувати перевіреним способом: помістити квіти в ємність із теплою водою, а через 20-30 хвилин поверніть назад у вазу.
  • Тюльпани люблять холод: покладіть у вазу кубики льоду і не бійтеся ставити букет у прохолодне місце. Пониклі квіти оберніть папером і поставте на підвіконня: тюльпани почнуть тягнутися до світла і знову випрямляться.
  • Гвоздики, хризантеми і перуанські лілії вимагають постійного контролю за гігієною стебел: обрізайте пониклі або підгнилі квітки і листя.
  • У вазу з герберами додайте активоване вугілля і коротше обріжте стебла, щоб вони не торкалися дна.
  • Стінки і дно вази промивайте теплою водою з милом або розчином оцту, щоб позбутися від цвілі і мікробів. Елементарна гігієна допоможе зберегти квіти у вазі як можна довше!

Ukr.Media

 

14 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів