На Андрія – до Андрія: акцію «Письменник за прилавком» в Ужгороді підтримав письменник Андрій Дурунда

На Андрія – до Андрія: акцію «Письменник за прилавком» в Ужгороді підтримав письменник Андрій Дурунда
Медіацентр УжНУ і далі стежить за перебігом щорічної акції «Письменник за прилавком», яка протриває у книгарні «Кобзар» до 18 грудня. У День святого Андрія за прилавком зустріли Андрія Дурунду.

 

Андрій Дурунда зі своїм знаним читачем Михайлом Басарабом

Андрій Дурунда зі своїм знаним читачем Михайлом Басарабом

Випускник філфаку УжНУ, член Національної спілки письменників пан Дурунда презентував низку книг, не тільки своїх, а й дружини – пані Наталії. Вона теж талановита письменниця: цього року здобула відзнаку за роман «Зрада» на «Коронації слова».

Мали змогу відвідувачі побачити й новинку – одну з книг серії про відомих закарпатців «Роде наш красний».

Минулого разу пан Андрій анонсував її вихід: «Є така сумна традиція, що про великих людей говорять уже після смерті. Я ж хочу, щоб добрі слова цим людям сказали при житті!». Мали змогу переглянути й книгу з цієї серії «Дерево на вітрах» – художній документальний роман, написаний на основі спогадів членів славної родини Сятинь з села Синевира, що на Міжгірщині.

ПРО ІСТОРІЮ РОДУ ТЕЛЕКАНАЛ «ТИСА» ВІДЗНЯВ ПІВГОДИННИЙ ФІЛЬМ ЗА МОТИВАМИ КНИГИ

Історія цього розлогого багатодітного роду унікальна хоча б тому, що аж тридцятеро його представників працювало й працює у фармації. Це унікальне явище в українській історії. Багато хто у той чи інший час обіймав важливі керівні посади. До слова, з ініціативи Михайла Сятині у 1999 р. було засновано День фармацевтичного працівника, який відтоді щороку відзначають в третю суботу вересня.

Пан Михайло Сятиня – перший доктор фармацевтичних наук на Закарпатті, а також щедрий меценат. «Я вдячний йому за сприяння у виданні книги «Чаша», збірки моїх оповідань та новел», – тепло відгукується Андрій Дурунда. Власне, цю книгу на цьогорічній акції теж можна було побачити в руках автора. За визначенням шевченківського лауреата Мирослава Дочинця, «Чаша» – то цеглинка у духовні підвалини України».

ЦІКАВИЙ ФАКТ: МАСА «ЧАШІ» – 1200 Г

Пана Андрія можна вважати потужним біографом відомих людей краю. Окрім серії «Роде наш красний», у своєму доробку він має також іншу книгу спогадів – «Замах на Паганіні», де були зібрані історії про 12 кращих закарпатців. Серед них – єпископ Марґітич, хірург Дмитро Криванич, фармацевт Михайло Сятиня, сім’я медиків Ганичів. Його перу належить і художньо-документальна повість «Відкрите серце» про закарпатця Василя Лазоришинця – українського кардіохірурга, директора Інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова.

«Мої книги – мої діти, – зізнається з любов’ю Андій Ілліч. – Тому й пишу їх усі з трепетом та відповідальністю перед прийдешніми поколіннями. Пишу тільки про тих, хто своїми вчинками заслуговує на це».

Говорили ми й на злободенні теми творчого життя письменників, якість сучасної літератури, плани на майбутнє.

Спілкуватися з творчою людиною можна багато, та вже час було залишати прилавок, аби нетерплячі читачі теж змогли перекинутися словом з улюбленим автором.

Після розмови залишилося приємно-щемливе відчуття: як багато талантів у нашому Закарпатті і як мало ми знаємо про них. Добре, що є люди, завдяки яким пам’ять про духовні діаманти Срібної Землі буде жити у віках!

Галина Гичка,

фото авторки та з фб-сторінки Андрія Дурунди

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

18 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів